AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, Arena Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

"Kutlu yürüyüşe devam" sloganıyla başlayan kongrede salona Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve yeni genel başkan adayı Binali Yıldırım’ın fotoğrafları asıldı.

Salonda Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım’ın koreografileri de vardı.

Davutoğlu’nun yerine genel başkan seçilip başbakanlığı devralması beklenen Binali Yıldırım ise tribünleri Erdoğan’ın seçim şarkısı ‘Dombıra’ eşliğinde selamladı.

Öte yandan kongrede okunan Erdoğan’ın mesajı da ayakta dinlendi.

BOZDAĞ: AK PARTİ TAYYİP’İN PARTİSİDİR

Kongrede Divan Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi olduğunu söyledi.

AK Parti’nin siyasette dünya markası olduğunu bildiren Bozdağ, “AK Parti Tayyip’in partisidir. Ve öyle olmaya devam edecektir. Kurumsal olarak devam ettikçe Cumhurbaşkanımızı AK Parti’den, AK Parti’yi Cumhurbaşkanımızdan ayrı düşünmek mümkün değildir. Tek neferi vardır o da Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile AK Parti hükümetinin uyum içinde çalışması Türkiye’nin gücüne güç katacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız yolun yolumuz davan davamızdır” diye konuştu.

BOZDAĞ TARAFINDAN OKUNAN ERDOĞAN’IN MESAJI


“Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün, AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir, ama sizlerle gönül bağım hiç bir zaman kesilmedi, inşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek.

“Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde Cumhurbaşkanı ile siyasi kadrosu arasındaki işbirliğini olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum. Yakın siyasi tarihimizin en önemli demokratik olgunluklarından biri olarak değerlendirdiğim AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresinin başarılı geçmesini diliyorum. AK Parti kadrolarının teveccühüyle seçilecek yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum. Kurulduğu günden beri kaderi ülkenin kaderiyle özdeşleşen bir harekete dönüşen AK Parti için bu kongreyi bir devir teslim anı, güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum.

“AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi’nin, yeni genel başkan ile mahalle temsilcisinden milletvekillerine, belediye başkanlarından il genel meclisi üyelerine kadar partinin tüm mensuplarına hayırlı olmanı diliyorum. 27 Ağustos 2014 tarihinde genel başkanlık görevini kendisine devrettiğim Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na geçtiğimiz 21 aylık dönemde parti ve hükümette yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum. Kongre salonunda bulunan delegelere, misafirlere selamlarımı saygılarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi daim kılsın.”

DAVUTOĞLU’NUN KONUŞMASI


“Kurucu liderimiz, kurucu genel başkanımız, saygıdeğer Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra AK Parti’ye ikinci genel başkan olduğum kongremizde, ‘Bu kongre bir veda kongresi değil, bir vefa kongresidir’ demişti. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden bugüne akdimize sadık kaldık. O günden beri ülkemizin ve milletimizin hukukunu, partimizin ve Cumhurbaşkanı’mızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Sizlerle birlikte destansı başarılara imza attık. Yoğun bir siyasi mücadele verdik. Daima partimizin, davamızın birliğini gözettik. Son nefesimize kadar da bunu gözetmeye devam edeceğiz. Rabb’imize hamd olsun ki ilk günkü sözümüzde durduk, vaadimize sadık kaldık. Bu süreçte AK Parti çatısı altındaki dava arkadaşlarımızın birlik ve beraberliğini özenle koruduk.

“Nasıl 1’inci Olağanüstü Kongre’ye ‘vefa kongresi’ dediysek, bugün gerçekleştirmekte olduğumuz 2’nci Olağanüstü Kongre’nin de bir ‘vefa kongresi’ olmasını diliyorum. Bu benim açımdan, AK Parti kadroları açısından, bizlere oy veren 24 milyon ak sevdalılar açısından bir ‘veda’ değil ‘vefa’ kongresi olmalıdır.

“Makamlara veda edilebileceğini ama ilkelere asla veda edilemeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, “Biz ahde vefayı her şeyin üstünde tuttuk. Makamlara, mevkiilere, koltuklara veda ederiz kardeşlerim; ama ahdimize, ilkelerimize, davamıza asla veda etmeyiz. Asla dönmeyiz. Asla bırakmayız. Biz geçici gündemlerin değil, kalıcı erdemlerin peşindeyiz. Ne yoldan saparız ne yoldaki tuzaklara düşeriz ne ufkumuzu, davamızı, aşkımızı, sevdamızı unuturuz. Biliniz ki hepimiz bir gün bu geçici fani dünyaya veda edeceğiz. Geriye sadece Rabb’imize ve milletimize verdiğimiz sözlere vefamız kalacak. Allah bizleri veda yolundan ayırmasın.

“Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz. Ama bu hareketin vazgeçmediği, vazgeçmeyeceği değerleri ve ilkeleri vardır. AK Parti asla bir kliğin, bir zümrenin partisi olmamıştır, olmayacaktır. AK Parti bütün Türkiye’nin partisi olmuştur, böyle olmaya devam edecektir.

“Bu vazifeleri bize milletimiz verdi. O aziz milletimize sonsuz teşekkür borcumuz var. Aksini aklımızdan geçirirsek hakkaniyetsiz davranmış oluruz. Her emanet gibi iktidar da bir imtihandır. Bu imtihanı asla kaybetmemeli, iktidar sarhoşluğuna veya güç yozlaşmasına asla düşmemeliyiz. Bizim için önemli olan hangi kademede, hangi basamakta olduğumuz değil; kutsal davamız ve ilkelerimize sadakatimizdir.

“Bugün partimiz adına yeni bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerimizin üzerindedir. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenin desteğini aldıktan 6 ay sonra Olağanüstü Kongre kararı alıp görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Hiçbir şey AK Parti’nin birliğinden beraberliğinde daha önemli değildir. 

“27 Ağustos 2014’te Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan bu salonda devraldığım bu onurlu görevi, aziz emaneti bugün devredeceğim. Şimdiden yeni genel başkan adayımız, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Bu sürecin AK Parti için hayırlı neticeler doğurmasını diliyorum.

“20 aydır davamıza hizmet etmeye çalıştım. Bundan sonra içinizde, aranızda aynı davaya hizmet etmeye devam edeceğim. Bu hareket, bu yol, bu dava şahsımızın değil; milletimizindir. Sizden ve aziz milletimizden yegane talebim haklarınızı helal etmenizdir. Kul olmak eksik olmaktır. Biz de öyleyiz. Bilmeden, istemeden kalbini kırdığım, incittiğim herhangi bir kardeşim varsa haklarını helal etmelerini diliyorum. Genel Başkan ve Başbakan olarak sizlerden helallik diliyor, haklarınızı helal etmenizi istiyorum. Bizim aramızdaki hukuk ebedi bir hukuktur. Bizim aramızdaki bağ, ebedi bir bağdır.”

BİNALİ YILDIRIM’IN KONUŞMASI

“Ümidini AK Parti’ye bağlamış tüm mazlumlar için hayırlara vesile olmasını diliyorum. AK Partimizin kurucu genel başkanı ve aydınlık Türkiye’nin mimari Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı saygıyla selamlıyorum.

“Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır, milletin adamıdır, büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik, gururla ‘Ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyım, kader arkadaşıyım, gönül arkadaşıyım’ dedik. Bundan sonra da demeye aynen devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanım, söz veriyoruz, sevdan sevdamız, davan davamız, yolun yolumuzdur.

“Sayın Davutoğlu’na  hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Abdullah Gül’e hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bayrak değişimiz sadece millet yolunda yapılacak yeni hizmetlerin kapısını aralamak için bir araçtır. Aynı şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun. Bize gönül verenler vesayet güçleri karşısında aslanlar gibi durdu. Tüm mazlumlar ve mağdurlar adına dünyaya meydan okudu. Paralel ihanet çetesinin saldırılarını püskürttü.

“AK Partili olmak haksızlığın karşısında demir yumruk gibi mazlumların yanında olmaktır. AK Parti bu ülkede sayısız destenlar yazdı, yazmaya da devam edecek. AK Parti demek bölünmüş yol demek, AK Parti demek havaalanını halkın yolu yapmak demektir.

“Ülkemizin insanımızın 40 yıldan beri canını yakan terör öncelikli sorunumuz. Biz Türkiye’yi yeni baştan inşa ediyoruz birileri ülkemizi bölmeye çalışıyor. Yolları böleriz ülkeyi asla bölmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz. Mesele memleket meselesidir. Terörle mücadeledeki kararlılık aynı şekilde devam edecek. Biz bu topraklarda kardeş olarak yaşadık, kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz.

“Bize operasyonlar ne zaman bitecek diye soruyorlar. Buradan ilan ediyorum, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği huYzuru sağlanana kadar bu opersyonlar aynen devam edecek. Vatandaşlarımıza yönelik saldırılar sona erene kadar bu  operasyonlar devam edecek. Eli kanlı terör örgütünün eylemleri sona erene kadar operasyonlar devam edecek. Milletimiz rahat olsun, bu terör belasını Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız.

“17-25 Aralık darbe girişiminde milletimize ayar vermeye çalışanları hepimiz gördük. Devlet içinde paralel devlet olur mu? Tek bir devlet vardır. Bu çetelere asla ve asla prim vermeyeceğiz. Hiç kimsenin devletle bilek güreşine girmesine izin vermeyeceğiz.

“AK Parti olarak 13 yılda birbirinden güzel hizmetleri kazandırdık. Ulaşım, eğitim, sağlık alanında birbirinden önemli hizmetleri gerçekleştirdik. Yolları böldük milleti birleştirdik.

“Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız? Cumhurbaşkanını halkın  seçmesiyle artık her şey eskisi gibi olmayacak. Yapmamız gereken fiili durumu yasal hale getirmektir. Bunun yolu yeni anayasa ve başkanlık sistemidir.”

YILDIRIM 3. GENEL BAŞKAN OLACAK

Bin 470 delegenin oy kullanacağı kongrede, önce Başbakan Davutoğlu, ardından genel başkan adayı Binali Yıldırım konuşma yapacak. Daha sonra da seçimlere geçilecek.

Genel başkan adayı ve partinin diğer yönetim organları olmak üzere iki tur şeklinde gerçekleştirilecek oylamanın saat 16.00 sularında tamamlanması planlanıyor.

Kongrede, parti kademelerinde görev yapan yönetici pozisyonundaki 800'e yakın kişiyle gerçekleştirilen istişare sonucunda teşkilat tarafından tek aday gösterilen Bakanı Yıldırım'ın, 27 Ağustos 2014'ten bu yana, 20 ay 25 gündür AK Parti Genel Başkanlığını sürdüren Davutoğlu'ndan görevi devralması ve AK Parti'nin 3. genel başkanı olması bekleniyor.