AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni Anayasa’nın hazırlanmasında zeminin yüce Meclis olduğunu belirterek, "Buranın dışında hiçbir mekanizmanın, paralel bir Meclis’in kurulmasına ihtiyaç yoktur" dedi. Çelik, Uzlaşma Komisyonu’nun ön şartsız toplanması noktasında mutabakata vardıklarını açıkladı.

AKP’nin yeni Anayasa çalışmaları için görüş alışverişinde bulunmak için başlattığı siyasi partiler turu tamamlandı. MHP ve CHP’yi ziyaret eden AKP, son olarak da BDP Genel Merkezine gitti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’dan oluşan AKP heyetini BDP Genel Merkezi girişinde Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ile BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata karşıladı.

Görüşmeye, Ata ve Geylani’nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve PM üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu katıldı.

-EN UZUN GÖRÜŞME-

AKP’nin CHP ve MHP’ye yaptıkları ziyaretler yaklaşık birer saat sürerken AKP-BDP görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşme sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik bir açıklama yaptı. Seçim öncesi ve sonrasında toplumun yeni bir Anayasa hazırlanması beklentisi içinde olduğunu anlatan Çelik şunları söyledi:

"Burada zemin yüce Meclis’tir. Buranın dışında hiçbir mekanizmanın, paralel bir Meclis’in kurulmasına ihtiyaç yoktur. Yüce Meclis gündemine tam hakimdir. Yeni anayasa yapılması noktasında meşruiyet yüce Meclis’e aittir. Kurucu irade yüce Meclis’tir. Milletten aldığı meşruiyetle bu süreci yüce Meclis uzlaşma komisyonu vasıtasıyla gerçekleştirecektir."

-"İLK SİVİL ANAYASA OLACAK"-

Görüşmede yeni Anayasanın içeriğiyle ilgili tartışmaya girmediklerini anlatan Çelik bu konunun Uzlaşma Komisyonuna ait olduğunu söyledi. Türkiye’nin yeni bir Türkiye olduğunu söyleyen Çelik şöyle devam etti:

"Demokratik hak ve özgürlüklerin standartlarının yükseltilmesi, dış politikadaki etkisi, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi bakımından bu Türkiye’nin geleceğe yürüyüşündeki kodlarının da çağdaş evrensel kodlara uyumlu olması lazımdır. Bizim Anayasa tecrübemiz zengindir. Yaklaşık 150 yıllık anayasa tecrübemiz var. Bu zenginlik içinden evrensel anayasa tecrübemizi dikkate alarak uzlaşma komisyonuna gereken desteği vereceğiz. Türkiye yeni bir anayasa yapmanın arifesindedir. 1924 yılından bu yana ilk sivil anayasasını yapacak. Ayrıca doğrudan halkın katılım ile de ilk anayasasını yapacak."

-"MECLİS’İN VATANDAŞA ŞEREF BORCU VARDIR"-

Siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerde uzmanların yanı sıra anayasa yapma sürecinin halka da açılması noktasında görüş birliğine vardıklarını açıklayan Çelik, "Bu konuda her siyasi parti bunun için nasıl mekanizmalar oluşturulmasıyla ilgili tekliflerini Uzlaşma Komisyonu’na bildirecek" dedi. Çelik şunları söyledi:

"Halkımız yüce Meclis’e yeni anayasa yapma görevi vererek Meclis’i şereflendirmiştir. Bu şerefi bütün siyasi partiler Meclis içindeki ve dışındaki partiler bütün anayasa çalışma grupları STK’lar sözü olan herkes bütün vatandaşlar bu mekanizmaya katılarak yüce Meclise tevdi etmiştir. TBMM’yi oluşturan siyasi partilerin milletimiz için bu şekilde şereflendirildikleri için yüce millete şeref borcu vardır."

AKP olarak siyasi partilere yaptıkları turu tamamladıklarını bundan sonrasının Uzlaşma Komisyonuna ait olduğunu söyleyen Çelik, Uzlaşma Komisyonunun da tüm STK’ları, Meclis dışında siyasi partileri, çeşitli baskı gruplarını dinleyebileceğini söyledi.

-"ÖNŞARTSIZ UZLAŞMA KOMİSYONUNDA MUTABIKIZ"-

Yeni Anayasa sürecinin tam bir mutabakat içinde meclis zemininde kurulmasından dolayı çok mutlu olduklarını anlatan Çelik basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Çelik, BDP’nin yeni Anayasa çalışmasının yanı sıra eşzamanlı olarak bir de demokratikleşme paketi çıkartılması gerektiği önerisiyle ilgili şunları söyledi:

"İçeride ne konuşulduğunu merak ediyorsunuz. Orada şeffaf olacağım. Pek çok konuyu konuştuk. Buraya gelmenin vesilesi ile pek çok konuyu paylaştık ama netice itibariyle anayasa ile ilgili olarak uzlaşma komisyonunun ön şartsız toplanması noktasında tam mutabakat ortaya çıkmıştır."

Çelik, "Gayet güzel bir görüşme oldu" diyerek BDP’den ayrıldı.

AKP-BDP GÖRÜŞMESİNDE BİR UZLAŞMA BİR ANLAŞMAZLIK

Anayasa çalışmaları konusunda bir araya gelen BDP ve AKP heyetleri görüşmesinde, "masaya ön şartsız oturma" konusunda uzlaşma sağlanırken, BDP'nin "Anayasa Meclisi kurulsun" önerisine AKP heyeti, "Meclis tam irade sahibidir, paralel bir meclise gerek yoktur" diyerek karşı çıktı.

BDP ANAYASA MECLİSİ ÖNERDİ

BDP heyeti adına açıklama yapan Meral Danış Beştaş ise, AKP heyeti ile anayasanın katılımcı demokrasi içerisinde uygulanması gereken yöntemlere ilişkin geniş bir tartışma imkanı bulduklarını söyledi. Anayasa çalışmalarının ön şartsız yürütülmesi konusunda düşüncelerini paylaşan Beştaş, "Kendileri de bunu zaten bunu kabul ediyorlar. Diğer partilerin de bu yönlü beyanatları var" diye konuştu.

Anayasa meselesinin şartlı tartışılmasının bu sürece zarar vereceğini dile getiren Beştaş, toplumda anayasanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir görüş ortaya çıktığını belirterek, "Herkes bütün partiler neredeyse anayasayla ilgili görüş belirten ifade eden bütün kesimler anayasanın katılımcı bir yöntemle yapılması üzerinde önemle duruyor" dedi.

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU

Bu arada BDP Meclis Grubu’nun TBMM Başkanlığı’na bildirdiği Anayasa Hazırlık Komisyonu üyeleri belli oldu. Buna göre BDP’yi Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan temsil edecek. Anayasa Hazırlık Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek.