Hükümet, aldığı yetkinin son gününde Meclis’i hiçe sayarak yeni kararnameler çıkardı.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Hükümet, 3 Mayıs’ta yürürlüğe giren ve 6 ay süresi olan yetki yasasının son gününde, çalışmalarını sürdüren Meclis’i yok sayarak 6 yeni “kanun hükmünde kararname” çıkardı. Kamuda yeni teşkilatlanmalara gidilen kararnamelerle yüzlerce yeni kadro açıldı. Bugüne kadar çıkarılan KHK sayısı 28 oldu.

Bakanlar Kurulu’nun, yeni KHK’leri Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Türkiye Su Enstitüsü’nün kuruluş ve teşkilatı ile görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılan KHK ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı, özel bütçeli Türkiye Su Enstitüsü kuruldu. Merkezi İstanbul’da olacak enstitüde 40 kadro ihdas edildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı oluşturuldu. Bakanlığın merkez teşkilatında 2 bin 105, taşra teşkilatında 2 bin 188 kadro ihdas edilecek. Merkez teşkilatta ayrıca 120’si bakanlık müşaviri, 10’u araştırma görevlisi olmak üzere 130, taşra teşkilatında 120 araştırma görevlisi kadrosu açılacak.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılan KHK ile kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nda da 198 kişilik kadro ihdas edilecek.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla çıkarılan KHK ile de Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırıldı. KHK ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı kuruldu ve 417 kadro ihdas edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın merkez teşkilatında 2, Devlet meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Merkez teşkilatında 4, taşra teşkilatında 200 kadro iptal edildi. Buna karşın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın merkez teşkilatında 50, taşra teşkilatında ise 115 kadro açıldı.

Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin KHK ile de 750 avukat unvanlı kadro ihdas edildi.