HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis Genel Kurulu'nda HDP'nin önergesi üzerine görüşülen belediyelere atanan kayyımlara ilişkin konuştu.

Atanan kayyımların faaaliyetlerine dikkat çeken Yıldırım, "Kayyımların işe aldıkları kişiler AKP'ye para ödüyor" dedi. 

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

DBP'li belediyelere atanan, üç imzayla o kente gelen ve o kentte hiçbir karşılığı olmayan kayyımların bazı uygulamalarına dikkat çekmek istiyorum. Ne yaptılar? İşte, AKP Genel Başkanı Erdoğan o zaman "Hizmet etmiyor" diye DBP'li belediyeleri suçlamıştı. Şimdi, kendi kayyımlarının hizmetlerinden bazı veciz örnekler sunayım:

Kayyımlar kadın evlerini kapatıyor, kayyumlar sığınmaevi kapatıyor. Kayyumlar içinde Kürtçe'nin de olduğu farklı dillerde eğitim veren kreşler kapatıyor.

Yine, içinde Kürtçe oyunların da oynandığı tiyatroları kapatıyor. Kürtçe tabelaları indiriyor ve en son da Kürt halkının vicdanında derin yer edinmiş olan bazı önemli yazar ve şahsiyetlerin ya büstlerini ya heykellerini yıkıyor ya da adlarını parklardan kaldırıyor. İşte, 20'den fazla dile çevrilmiş eserlere sahip olan Mehmet Uzun'un parktan adını siliyor.

Aynı şekilde Orhan Doğan'ın -ki bu Parlamento çatısı altında görev yapmış olan- adına açılmış olan bir parkın adını değiştiriyor. Yine, Ceylan Önkol'un veya Roboski anıtının yıkılması bu kayyımların marifetleri arasında sayabileceklerimizdir.

 AKP'NİN ATADIKLARI KAYYIM DEĞİL, HORTUMDUR

Genel Kurulun ve halkımızın bilmesi gereken bir hususu dikkatinize sunmak istiyorum. 23 Ağustos 2017 günü yani yaklaşık kırk beş gün önce AKP'nin atamış olduğu kayyımlara -ki onların aslında büyük bir çoğunluğu yaptığı yolsuzluktan ötürü kayyım değil hortumdur- biz bölge halkıyla birlikte o kayyımların çoğuna ayyuka çıkmış yolsuzluklarından ötürü kayyım değil hortum diyoruz, hortum.

AKP'nin 94 belediyeye atamış olduğu hortumlar orada çoluk çocuğunun rızkıyla, vergileriyle sevk, idare edilmesi ve o kentlere hizmet etmesi gereken belediyeler ciddi yolsuzluklar yapıyorlar.

23 Ağustos 2017 günü bu iktidar tarafından atanmış 9 kayyım yolsuzluk yaptığı için görevden alındılar, yerlerine yeni kayyumlar atadılar. Cizre'de, Diyarbakır Yenişehir ve Kayapınar'da, Hakkâri Çukurca ve Şemdinli'de ve Van'da Muradiye, Bahçesaray'da, Elâzığ Karakoçan ve Muş Malazgirt'te yolsuzluk yapıldığı için 9 hortum görevden alındı, onların yerine yeni 9 hortum atandı. Hortumluyorlar, halkın hizmet bekleyen sorunlarını çözmek üzere hortumlama işlemi yapıyorlar.

KAYYIMLARIN İŞE ALDIKLARI KİŞİLER AKP'YE PARA ÖDÜYOR

Diyarbakır Kayapınar'a geçen yıl atanan kayyım döneminde işe alınmış olan -hizmet alımı- 65 kişi geçen ay işten çıkarıldı. Bu 65 kişi, yeni kayyumun kapısına dayandı "Bizi işten atamazsınız." diye. Neden: "Çünkü biz 1.400 lira maaş almak için her birimiz 25-30 bin lira AKP'li vekillerin yakınlarına ve AKP'li il, ilçe teşkilatlarına para verdik. Biz torpille girdik. Bizden para aldılar. Daha bu para kadar maaş alamamışken bugün görevden alınmış veya işten atılmış durumdayız."

Kayyımlara ilişkin son olarak son olarak şunu söyleyebilirim ki bütün belediye eş başkanlarımız çıkacak, Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Bekir Kaya, bunların hepsi yeniden bu parkların açılışını yapacak; Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'la birlikte bu parkların adını yine ilk verildiği hâliyle açacaklar ama o kayyumlar büyük soruşturmalar geçirecekler, asla bugünkü iktidara güvenmesinler. Bugünkü iktidara güvenenlerin hâlinin ve pürmelalinin ne olduğunu bugün hepimiz birlikte izliyoruz.

HAVUZ MEDYASINDAKİ İDDİALAR YOK 

Bugüne kadar hiçbir belediye başkanımızla ilgili, kendi havuz medyanızda iddia ettiğiniz üzere; silah taşımış, örgüte para aktarmış veya belediyede bu yönlü eleman işe almış bir iddianameye yansımış olan herhangi bir suçlama yok. Bu tümüyle sizin havuz medyanızda işletmiş olduğunuz tevatürden öteye bir şey ifade etmiyor.

O BELEDİYELER ASLİ SAHİPLERİNE GERİ DÖNECEK

Bakın, biz buradayız. Gelin bir tane belediye eş başkanımızla ilgili dediğinize dönük iddiayı konu alan bir mahkeme iddianamesinden bir iddia getirin. Göreceksiniz, ilk seçimde halkın tokadını yiyeceksiniz. O belediyeler asli sahiplerine geri dönecek, o kayyımlar da kararnamelerini koltuğunun altına alıp çekip gidecekler oradan.