21 Kasım’da gözaltına alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, savcılığa çıkarılmak üzere adliyeye götürüldü. Türk, savcılık ifadesi ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınan ve 21 Kasım'da gözaltına alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, bugün adliyeye çıkarıldı. Emniyette susma hakkını kullanan 74 yaşındaki Ahmet Türk, savcılık tarafından alınan ifadesinden sonra tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
 
Ahmet Türk sevk edildiği mahkemece “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Türk, "Belediyede çalışan işçilerin PKK'lilerin akrabası olması", "Bagok Dağı Bendere Mevkii’nde bulunan Bagok Mezarlığı’nın yapılması", "Anadilde eğitim veren ana sınıflarının yapılması" gibi iddialarla suçlanıyor. Türk, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.
 
Ahmet Türk'ün yanı sıra 21 kasım günü merkez Artuklu Belediye Eş Başkanı Emin Irmak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan, belediye meclis üyesi Mehmet Ali Amak, belediye çalışanları Şeyhmus Şimdi, Sultan Bingöl, Artuklu Belediye Yardımcıları İsmet Birtek ve Mehmet Yıldırım, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Mardin Şube Eş Başkanı Av. Seher Acar ve MHD üyeleri Av. Mahmut Bingöl, Av. Feyzi Atsız ile Av. Ziya Baği'nin aralarında bulunuduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar hala İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor.
 
AHMET TÜRK KİMDİR?
 
Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden Ahmet Türk, 1942 yılında Mardin'in Derik ilçesinde dünyaya geldi. Meclis'e 6 defa giren Türk, ilk olarak 1973 yılında Demokrat Parti listesinden Mardin milletvekili seçildi.
 
Daha sonra bu partiden istifa ederek CHP'ye geçen Türk, bir süre CHP çatısı altında milletvekilliği yaptı. Sol ittifakın kurulduğu SHP'de milletvekilliği yapan Türk, Halepçe Katliamı nedeniyle 1989 yılında Paris’teki Kürt Konferansı'na katıldığı gerekçesiyle bu partiden ihraç edildi.
 
Bir grup siyasetçi ile birlikte Halkın Emeği Partisi'ni (HEP) 1990'da kuran Ahmet Türk, bu partinin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılması üzerine Demokrasi Partisi'ni (DEP) kurdu.
 
Türk, DEP'ten grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak, Leyla Zana ve Orhan Doğan gibi milletvekillerinin 2 Mart 1994'te tutuklu yargılandığı davada sanık sandalyesinde yer alıyordu. DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından HADEP ve DEHAP'ın da yönetiminde aktif rol oynayan Türk, Demokratik Toplum Partisi'nin kurucusu ve genel başkanı oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Februniye Akyol ile birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığına seçildi.

(Kaynak:DİHABER)