ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza’nın ziyareti sırasında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, dünyanın İŞİD’in Kürt bölgelerine yaptığı saldırılar karşısında suskun kalmasının Kürtleri rahatsız ettiğini belirterek, “İŞİD’in sınırlardan çok rahat geçmesi ve yine devletin İŞİD’e göz yumması Kürtlerin bu barış süreci konusundaki samimiyetini sorgulatıyor” dedi.

Adana Amerikan Konsolosu John L. Espinoza, Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol ile görüştü.

IŞİD SALDIRILARINA DÜNYANIN SESSİZ KALMASI KÜRTLERİ CİDDİ ŞEKİLDE RAHATSIZ EDİYOR’

Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede konuşan Türk, Ortadoğu’daki ve hemen yanı başlarındaki gelişmelerin herkesi ilgilendirdiğini söyleyerek, “Son dönemlerde Kürt bölgelerine İŞİD’in yaptığı saldırılar, Kürtler açısından gerçektende hem ciddiyetle izlenen bir durumdur. Bugün dünyanın bu acımasız saldırılara karşı suskun kalması gerçekten Kürtleri ciddi bir şekilde rahatsız etmektedir. Çünkü biz biliyoruz ki demokrasi dışı güçlerin egemenliği sadece Kürt halkına zarar vermiyor, Ortadoğu’daki bütün halklara zarar verecektir. Bir yerde tabiî ki dünya da dengeler vardır. Bu dengeler halkların lehine ve zulme karşı bunların kullanılması her halkın her insanın beklentisidir. Umut ediyorum ki, bu bölgede bu topraklarda demokrasi egemen olur” dedi.

Türkiye’de de çok önemli bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Türk, “Bir barış var. Ve önemli adımların atıldığını da görüyoruz. Tabi burada bir barış süreci yürütülürken Kobani’de İŞİD’in saldırıları, bu sınırlardan İŞİD’in çok rahat geçmesi ve yine devletin İŞİD’e göz yumması Kürtlerin bu barış süreci konusundaki samimiyetini sorgulatıyor” diye kaydetti.

Türk son olarak, Diyarbakır'da dün akşam ABD'nin Adana Konsolosluğu'nun iftar çadırındaki programına yönelik saldırıya da değinerek, yaşanan olaydan üzüntü duyduklarını söyledi.

‘ABD BARIŞ SÜRECİNE BÜYÜK DESTEK VERMEKTE’

John L. Espiroza ise ilk kez Mardin’e geldiğini belirterek, “Mardin’e gelmekten mutluyum. Herkes diyor ki Mardin çok güzel, çok tarihi bir yer, çok önemli bir yer. Ve gerçekten bu bölgede çok önemli gelişmeler oluyor. Ben iki yıl önce Türkiye’ye geldim. Bölgelere ziyaretlerde bulunmaya çalışıyorum. Bildiğiniz gibi ABD bu barış sürecine büyük destek vermekte. Biz bu sürecin başarılı olmasını istiyoruz. Tabi ki bu bölge başka zorluklarla da yüz yüze. Ve Suriyeli misafirler konusunda da elimizden gelince yardım etmeye çalışıyoruz. Ve bildiğiniz gibi Türkiye’nin bu mülteci konusundaki çabalarına ABD en fazla destek veren ülke. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Bizim de Türk halkı için önemli olduğunu düşünüyorum. Hem Mardin hem de Türkiye halkıyla ilişkilerimizi güçlendirmek için elimden gelen çabayı göstereceğim” dedi.

Espinoza’nın Türk ve Akyol ile yaptığı görüşme daha sonra basına kapalı bir şekilde devam etti. (ANF)