Dersim katliamının 76'ncı yıldönümünde Dersimliler tarafından saat 13.00'te Pax Köprüsü'nde yapılacak anma etkinliğine katılmak için İstanbul ve Avrupa'da bulunan 20'i aşkın Alevi dernek temsilcisi Dersim'e gelirken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da akşam saatlerinde Dersim'e geldi.


Türk ve Tuğluk, Seyit Rıza büstünü ziyaret ettikten sonra Seyit Rıza Meydanı'nda bulunan yüzlerce kişi ile kahvede oturup, sohbet etti.

Her geçen dakika kahvedeki kitlenin sayısı çoğalırken, Türk burada yaptığı konuşmada, Kürt halkının hiçbir zaman Dersim katliamını ve Dersimlilerin acısını unutmayacağını belirtti.

‘DERSİM’İN YAŞADIĞI ACILARI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ’

Dersim'in her Kürdün yüreğinde önemli bir yeri olduğunu dile getiren Türk şöyle konuştu:

"Dersim halkının, Kürt halkının hem kimliklerinden hem inançlarından dolayı tarih sayfalarında zalimler tarafından katledilmiş olması asla ve asla Kürtler, mazlumlar ve devrimciler unutamaz. Elbette ki, bu topraklar barış, özgürlük için çok büyük bedeller ödedi. Ve hala bu bedelleri ödemeye devam ediyor. Ama birileri daha özgür bir gelecek için mücadele verirken, o bedeli de hesaplayarak yola çıkmalı. Ama Dersim tarihine baktığımızda aslında bir başkaldırıdan çok özgürce yaşama iradesi gösterdikleri için, topraklarında özgürce bir yaşamı sürdürmek için, inançlarını özgürce gerçekleştirmek için adeta direnen bir halk var. İşte devlet bu halkı Kemalistlerin tabiri ile terbiye etmek için, sindirmek için, yok etmek için Dersim katliamını yaptı."

"DAHA LİSEDEYKEN DERSİM TARİHİNİ OKURKEN SEYİT RIZA'DAN ETKİLENMİŞTİM"

"Kürt halkı asla ve asla bu katliamı unutmayacaktır. Seyit Rıza'nın her Kürt'ün yüreğinde çok büyük bir yeri vardır. O'nu direnişin sembolü, başkaldırının sembolü, insan olmanın sembolü olarak biz hep hatırlarız. Daha lisedeyken Dersim tarihini okuduğumda, o zaman etkilenmiştim. Dersim halkının yaşadığı o acıları o zaman fark etmiştim.

"Bugünkü mücadelemiz özgürlük mücadelesidir. Günümüzde de gençlerimiz, yoldaşlarımız daha özgür bir gelecek için büyük bedeller ödedi. Biz artık hiçbir acının yaşanmayacağı Kürdün Türkün, her inancın, her kültürün özgür olabileceği bir gelecek için çabalıyoruz. Bugün de barıştan yanayız, yarın da zulme boyun eğmeyeceğiz. Barış için, daha adil bir gelecek için yine sizlerle birlikte halkımızla birlikte omuz omuza yürek yüreğe bu mücadelemizi sürdüreceğiz. İnanıyorum ki gelecek ezilenlerindir." (ANF)