Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan Kamışlı (Qamışlo) Bulvarı'nın açılışı amacıyla düzenlenen törende gazetecilerin Federe Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'a gelişiyle ilgili sorusunu cevapladı. Türk, Barzani'nin Federe Kürdistan'ın başkanı ve Kürtlerin değer verdiği bir şahsiyet olduğunu söyledi. Türk, ayrıca bir sürprizle Mardin Belediye Başkanlığı için adaylığını da açıkladı.

"NEWROZ DAVETİMİZE KATILMAMIŞTI"

Bütün Kürtlerin gözünün Barzani'de olduğunu ve daha önce de kendisini Newroz'a davet ettiklerini hatırlatan Türk, "Sayın Barzani Diyarbakır gibi önemli bir kente geldiğinde aslında her şeyden önce Diyarbakır halkını, Büyükşehir Belediye Başkanı'nı ve kardeş olan partiyi ziyaret etmesi gerekir. Bizim beklentimiz buydu. Ama tabi imkanlar olmadı. Sayın Barzani nevruza gelmedi. Bugüne kadar Kürtler için çok önemli olan bir Diyarbakır şehrini, belediye başkanını ziyaret etme fırsatı olmadı. Tahmin ediyorum ki bu biraz büyük tartışmalara neden olur. Başbakan'ın daveti üzerine gelmiş olması Kürtler arasında bir tartışmaya neden olur. Bizim amacımız Barzani'yi tartışmak değil, tartışılmasını da istemiyoruz" diye konuştu.

Barzani'nin ziyaretinden sonra verecekleri mesajların çok önemli olduğunu, önümüzdeki mart ayında Kürtlerin nevruzu büyük bir coşkuyla kutlayacağını kaydeden Türk, Kürt halkının Barzani'yi Newroz'da görmek istediğini ifade etti.

"DAVET SEÇİM YATIRIMI"

Türk, şöyle devam etti:

"Tabi yapacakları açıklamalar bizi daha net bir sonuca götürür ve geniş bir açıklama yapma şansını ortaya koyar. Elbette ki Kürt halkının beklentilerini doğru okuması lazım. Gelişinde Kürt halkına vereceği mesaj çok önemlidir. Tabii ki birileri önümüzdeki seçimler için bu şekilde davranmış, Diyarbakır'a davet etmiş olabilir. Bu ihtimali de halk tartışıyor, düşünüyor. Ama umut ediyorum ki Sayın Barzani bunun farkına varır ve böyle bir şeyin içine girmez."

"Sizinle görüşme olacak mı?" sorusu üzerine Türk, partilerini ya da belediyeyi ziyaret edeceklerine dair şu ana kadar öyle bir bilginin kendilerine ulaşmadığını aktararak, "Umut ediyoruz ki ziyaretlerin çözüm sürecine katkı sunması, barışçıl bir sürecin burada bir aktör olarak rolünü oynamasıdır. Halkımızın kafasında farklı farklı düşünceler var. Ama biz umut ediyoruz ve inanmak istiyoruz ki çözüm sürecine katkı sunacak bir geliş olur" dedi.

"Barzani'nin buraya gelmesi sizin için sürpriz oldu mu?" sorusuna Türk, dün akşam Erbil'den geldiğini, orada böyle bir tartışmanın bulunmadığını, kentten çıktıktan sonra Diyarbakır'a geleceğini duyduğunu belirterek, "Erbil'de böyle bir şey işitmeyip gelip Türkiye'de işitmek ister istemez acaba ne oldu diye bir soru aklımıza getiriyor" ifadelerini kullandı.

"MARDİN BELEDİYESİNE TALİBİM"

BDP Genel Başkanı Yardımcısı Gültan Kışanak'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olup olmayacağına yönelik soru üzerine Türk, bu konuda komisyonun çalışmasının sürdüğünü, henüz isimlendirme noktasında olmadıklarını aktardı.

"Siz de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olacak mısınız?" sorusuna Türk, bu konuda bir talebinin bulunduğunu, arkadaşlarıyla bunu değerlendireceklerini belirtti.

Son araştırmalara göre yeni büyükşehir olan Mardin’de BDP yüzde 9 oranındaki oy farkını kapattı ve AKP’yi bir puanla geçti. Yeni belediyeler yasası ile büyükşehir olan Mardin’de AK Parti oy kaybediyor.

Büyükşehir olan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in memleketi Mardin’de, belediye sınırları genişledi ve il mülki idare sınırlarına çıktı, seçmen sayısı da arttı. Böylelikle en uzak köy ya da belde de yaşayanlar da, Büyükşehir için oy atacak. Artan seçmenin tercihi ise daha çok BDP’den yana oldu.

BDP ayrıca yerel seçimlerde güçlü adaylarla kazandığı belediyeleri çoğaltmayı hedefliyor. Gültan Kışanak'ın da Diyarbakır'dan aday olacağı bildiriliyor. BDP'nin yerel yönetimleri güçlendirerek özerk yönetimi fiili olarak hayata geçirmeyi hedefleyeceği bildiriliyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde belediyelerde de eş başkanlık sistemine geçmeyi hedefleyen BDP kadınların siyasette daha aktif yer almasını hedefliyor.

"BARZANİ'Yİ AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYARIM"

Açılışta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kentin hizmetkarı olduğunu, kentte kim gelirse gelsin büyükşehir belediyesinin kapısının 24 saat açık olduğunu söyledi.

Ev sahipliği ve misafirperverlik konusunda Diyarbakır halkının yüzünü hep ak çıkartıklarını dile getiren Baydemir, "Hiç kimsenin bundan bir şüphesi olmasın. Ben Kürt halkının bir evladı olarak Sayın Barzani'yi Diyarbakır'da, Büyükşehir Belediyesi'nde ağırlamaktan her zaman büyük bir şeref ve onur duyarım" dedi.