Hatay’da polisin saldırısı sonucunda öldürülen 22 yaşındaki Ahmet Atakan için Türkiye’nin dört bir yanında onbinlerce kişi sokaklara çıktı. Protestolar sırasında polisin artık sıradanlaşan saldırganlığı sonucunda 5’i ağır çok sayıda kişi yaralandı.

İSTANBUL

Ahmet Atakan’ı anmak için Taksim’de anma yapmak isteyenlere polis yine tahammül edemedi. Akşam saatlerinde başlayan ve gece geç saatlere kadar devam eden gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Gezi Parkı bir kez daha kapatıldı ve gazeteciler polis tarafından darp edildi. Olaylarda en az dört kişi yaralandı. Eyleme BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder ve bağımsız milletvekili Levent Tüzel de katıldı.

Kadıköy’de ise Altıyol’daki Boğa Heykeli önünde toplanan binlerce kişi yolu trafiğe kapatarak Karaköy İskelesine yürüdü. Karaköy’e gelen vapurlardan inen eylemciler Taksim’e doğru yürümeye başladı. Sloganlar atarak ilerleyen eylemcilerin önünü Taksim’e çıkan Refik Saydam Caddesi girişinde çevik kuvvet ekipleri kesti. Burada grubun yürümesine izin vermeyen polis ile eylemciler arasında çatışma çıktı.

Gazi Mahallesi’nde düzenlenen yürüyüşe de polis saldırdı. Saldırı sırasında en az 3 kişi yaralandı. Öte yandan Gezi Direnişi Tutuklu Aileleri Platformu üyeleri, Çağlayan adliyesinin önündeki meydanda “adalet zinciri” oluşturdu.

HATAY

Antakya'da Atakan'ın cenazesinin hemen ardından başlayan gösteriler saatler Atakan'ın öldürüldüğü 01:14'ü gösterdiğinde sona erdi.

Armutlu mahallesinde binlerce kişinin sokakta başlattığı gösteriye akşam saatlerinde polis saldırdı. Gösterilerin taşlar ve havai fişeklerle karşılık verdiği saldırı sonucu başlayan çatışmalar gece boyunca sürdü. Eylemciler sözleşildiği gibi Atakan'ın ölüm saati olan saat 01:14'te evlerine çekildi.

ANKARA

Atakan’ı anmak için Ankara’da da binlerce kişi Kızılay Meydanında toplandı. “Ahmet Atakan Ölümsüzdür” sloganlarıyla cinayeti protesto edenlere polis tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Burada en az 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kuğulu Park, Dikmen, Mamak, Batıkent ve Keçiören’de toplanan yurttaşlar, sloganlarla Atakan’ın ölümünü ve hükümeti protesto etti

Tuzluçayır’dan Kızılay’a gelen yaklaşık 500 kişilik gruba da polis, Kurtuluş’ta saldırdı. Buradaki çatışmalar gecenin geç saatlerine kadar sürerken Dikmen’de de düzenlenen gösterilere polis saldırdı.

İZMİR

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde başlayan protestolar ilerleyen saatlerde kent merkezinde Basmane, Çankaya, Alsancak, ve Kordon’a yayılarak sürdü. ‘Katil devlet hesap verecek’, ‘Hükümet istifa’ sloganlarıyla yürüyen binlerce kişiye polis gaz bombaları ve TOMAlarla saldırdı.

ADANA

5 Ocak Meydanı’nda akşam saatlerinde toplanan yüzlerce kişi “Faşizme ve polis terörüne teslim olmayacağız” yazılı pankartla yürüyüşe geçti. Kalabalık Atatürk Parkı’nda Gezi Direnişi’nde ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. HDK Sözcüsü Güven Boğa, “Son günlerde yaşanan olaylarda AKP hükümetinin herhangi bir sorun karşısında barışçıl yöntemler ve diyalogla çözüm bulmak istemediğini, tersine, çatışma ve gerilimi tırmandırarak, kaostan yana bir siyasi rant devşirmeye yöneldiğini göstermiştir” dedi.

ESKİŞEHİR

Üniversite Caddesi’ndeki Espark önünde toplanan yüzlerce eylemci, Ahmet Atakan’ın isminin yazılı olduğu kokartlar taktı. Eylemciler, Bağlar Tren geçidini işgal ederek tren seferlerini durdurdu. Bir trenin önüne boyayla “devrim treni” yazılırken, 6 katlı bir binanın en üst katına projektörlerle Gezi direnişinde ölenlerin resimleri yansıtıldı. (ANF)