Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) uluslararası gözlemciler heyeti, cumhurbaşkanlığı seçim süreci izlenimlerini bir basın toplantısıyla açıkladı.

AGİT heyeti, seçim günü İstanbul , Ankara, Diyarbakır, Konya, Van, Antalya'da sandık kurullarının profesyonel çalıştığını, sandık başına 400 oyluk ortalamayla verimli bir sayım işlemi gerçekleştiğini ve ülke genelinde seçim güvenliğinin sağlandığını belirtti.

Uluslararası gözlemciler, cumhurbaşkanı adaylarının özgürce kampanya yürütebildiğini ancak "pek dengeli bir ortamın olmadığı" değerlendirmesini yaptı.

Gözlemciler, üç adayın da toplanma ve ifade özgürlüğüne uygun olarak propaganda yapabildiklerini, bununla birlikte, "Başbakanın resmi pozisyonunun ve medyanın eşitsiz kullanımının, bir adaya diğer adaylar üzerinde büyük avantaj sağladığını" savundu.

Açıklanan ön raporda, televizyon kanallarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın kampanyasına çok geniş yer verildiği, diğer adaylara sadece sınırlı sayıda yer ayrıldığı eleştirileri yer aldı.

Kampanyaların finansmanı ile ilgili yeni gelişmelerin olumlu bir yenilik olduğuna değinen gözlemciler, diğer bir olumlu gelişme olarak, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının bulundukları yerde oy kullanabilmeleri olduğunun altını çizdi.

Seçim kampanyalarında Türkçe dışında dillerin kullanılması da olumlu gelişmeler arasında sıralanırken; askerlik görevini yapanlar, askeri öğrenciler ve mahkumların oy kullanamaması ise eleştirildi. (Radikal)