mülakatta, BDP'nin baraj sorunu kalmadığını, AKP'nin oylarında ise düşüş  yaşandığını belirtti.

Gür, Kürt sorununun çözümü konusunda "Türkiye'nin 30-35 yıllık değil belki yüz yıllık bir sorununun yüz günde, bir ayda, altı ayda veya işte bir yılda sonuçlanmasını beklemek fazla iyimserlik olur. Bunun için bir zamana ihtiyaç var" dedi.

"SÜREÇ BDP VE MHP'YE YARADI"

"Bugüne kadar yaşanan gelişmelere bakarsak süreç MHP ve BDP'ye yaramış gibi görünüyor" iddiasında bulunan Gür, "Tabii bu kalıcı mıdır bunu önümüzdeki dönemde orta ve uzun vadede göreceğiz ama hepsinden önemlisi burada dikkat çekici olan BDP'deki oy oranındaki artıştır" şeklinde konuştu.

BDP'NİN OYLARI KALICI

Gür şöyle devam etti:

"BDP oyları daha kalıcı olacaktır. Bugün MHP 2011 seçimlerinin yaklaşık üç dört puan daha üzerinde görünüyor. BDP de  2011 seçimlerinin yine üç dört puan üzerinde görünüyor. Tabii 2011'de BDP parti olarak seçime girmediği için bağımsızların ne kadarı BDP ne kadarı değil sorularını akla getirebilir ama o bağımsızların oy oranlarının çok önemli bir bölümü BDP'li adaylara verilen oylardı. O nedenle ben BDP'nin bugün yakın zamana kadar sadece Doğu ve Güneydoğu'da Akdeniz Mersin Adana gibi illerdeki yaşayan Kürtlerin oylarını alan bir parti iken bugün batıda yaşayan Kürtlerin de önemli bir bölümünün rağbet ettiği bir parti haline gelmiştir. Altını çizerek tekrar söylüyorum: 2014 seçimlerinde BDP'nin aldığı oy oranında bunu net olarak göreceğiz. Baraj sorunu yaşamayacak."

"AKP'NİN OYLARI DÜŞTÜ AMA..."

AKP'nin 2011'de aldığı oyun üç dört puan altında gözüktüğünü söyleyen Gür, "Yani bu süreç AK Parti'ye oy kaybettirmiş görünüyor. Bunda tabii muhalefet partilerinin tavrı özellikle MHP'nin sert direnci mutlaka etkili oluyor" dedi.

Bunda Öcalan ile yapılan görüşmelerin tamamı ile legal olarak kamuoyu önünde yapılıyor olmasının da etkisi olduğunu söyleyen Gür, "AK Parti'li seçmenin önemli bir bölümü tarafından kızgınlığa neden olmuş olsa bile henüz oy kaybına neden olmamış gibi görünüyor. Yani AK Parti'nin oy kaybı sınırlı gözüküyor. Şayet 2014'e kadar Türkiye'de bu çatışmasız ortam devam eder, şehit cenazeleri gelmez, ölümler olmaz ve bununla birlikte sokaktaki vatandaşın "Vatan elden gidiyor mu? Türkiye'nin sınırları mı değişiyor? Türkiye bölünüyor mu?" endişelerini beraberinde getirmezse AK Parti oylarına olumsuz değil, olumlu yansıyacağını görüyorum. Bugün olumsuz gibi görünse de..." diye ekledi.

"CHP'NİN İŞİ ÇOK ZOR"

Gür'ün CHP'ye ilişkin değerlendirmesi ise şöyle: "Bu süreçte CHP'nin işi çok zor. CHP seçmeninin milliyetçi hassasiyetleri fazladır. CHP içinden aykırı sesler çıkması vatandaşların kafasında algı problemi oluşturuyor. CHP'nin ne yapmak istediğini ne vatandaş ne de il başkanı biliyor. Yani bu partinin algı sorunu var. CHP'nin işi zor profesyonel desteğe ihtiyacı vardır."

Gür, 2015'e kadar yeni bir Anayasa yapılacağını düşünmüyor:

"2015 genel seçimlerinin sonrasına ötelenir. Milli birlik ve beraberliği bozmayacak her türlü demokratik adımlar bu ülkeye zenginlik getirecektir. Kırmızı çizgiler mutlaka korunmalıdır."