Dersim katliamı ile ilgili yazdığı kitap ve yaptığı açıklamalar ile Türkiye'de önemli bir tartışmanın fitilini ateşleyen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün bugün sosyal medyada vahim bir iddia paylaştı. Bu iddia Adıyaman'da yerel yönetimleri ve polisi harekete geçirdi.

 

CHP'li vekil yazdı, sosyal medyada bu konu konuşulmaya başlandı... CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bugün Facebook hesabından müthiş bir iddia ortaya attı. Bu iddiaya göre, Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evler işaretlendi, Vali ve emniyet yetkilileri harekete geçti.

 

İşte Aygün'ün paylaştığı mesaj

"Adıyaman'da Alevi mahallesindeki evlerin kapısının işaretlendiği yönünde haberler alıyoruz, Hükümetin görevi "dindar nesil" yetiştirmek, yurttaşlar arasına kin ve nefret tohumları eken projeler üretmek değil, çoğulcu ve demokratik bir toplumsal düzen tesis etmektir, meydana gelmesi olası saldırıların sorumlusu "Suriye'de Alevi askerler cinayet işliyor" şeklinde konuşan hükümet olacaktır..

 

Arkadaşlar CHP Adıyaman yöneticileri Emniyet ve Vali ile görüştü, polise göre 20 civarında evin kapısına yazı yazılmış, ne yazdığı belli değilmiş, olay araştırılıyormuş, fotoğraflar ulaşırsa paylaşacağız.."

 

AKILLARA MARAŞ KATLİAMI GELDİ

19 Aralık ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve resmi verilere göre 100'ü aşkın insanın öldürüldüğü katliamda, katliam öncesi Alevi ve solcuların yaşadığı evler işaretlenmişti. Adıyaman'da bugün ortaya atılan bu iddia, akıllara Maraş Katliamı'nı getirdi.

 

ARAŞTIRILIYOR

Vali Ramazan Sodan, 50'ye yakın evin hangi amaçla işaretlendiğinin araştırıldığını söyledi. Olayın geçtiği yerin daha çok Alevilerin oturduğu bir mahalle olduğunu belirten Vali Sodan, şunları söyledi:

“2-3 gün önce bazı vatandaşlarımızın kapılarına keçeli kalemle bazı yazı ve şekiller çizilmiştir. Yazı değil, rastgele şekiller çizilmiş.

Ne amaçla yapıldığını bilemiyoruz ama çocuk işi de olabilir. Bu işin biz yakın takipçisiyiz. Bu yazı ve şekillerin kim tarafından yapıldığını tespit etmeye çalışıyoruz.

Adıyaman’da şimdiye kadar mezhepsel bir sürtüşme olmadığı gibi kavga da olmamıştır."

 

PROVOKASYON MU?
CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün konuyla ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

 

Vali ve emniyet müdürüyle görüştüğünü dile getiren Fırat, ''O bölgede ağırlıklı olarak Kürt ve Alevi yurttaşlarımız yaşadığı için biz, daha önce tarihimizde yaşadığımız kötü, üzüntülü örnekler olduğu için, 'acaba Adıyaman'da böyle bir ön çalışma mı var, provokasyon mu var' diye endişelendik'' dedi.

 

Olayın çözülmesi için detaylı çalışma yapılmasını isteyen Fırat, kenti ''Türkiye'nin mozaiği'' olarak nitelendirdi. ''12 Eylül dönemi dahil Adıyaman'da üzücü bir olay yaşanmamıştır'' diyen Fırat, bundan sonra da yaşanmaması için olayın üstünün örtülmemesi gerektiğini ve yapanların ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

 

Hüseyin Aygün de başka inanç ve kimlikten insanların aleyhinde yapılan girişimlere hükümetin izin vermemesi gerektiğini belirterek, olayın bir an önce aydınlatılmasını talep etti.

 

MAHALLEDE MOBESE YOK
CHP Milletvekili Salih Fırat, bir soru üzerine söz konusu bölgede MOBESE'nin olmadığını söyledi.

 

Yazıların içeriğine ilişkin soruya da Fırat, duvarlarda belli bir yazının ya da sembolün olmadığını, farklı şekillerin bulunduğu yanıtını verdi.