CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öncülünde başlatılan 'Adalet Yürüyüşü'ne, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı da katıldı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile birlikte bir süre yürüyen İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kılıçdaroğlu’nun “Çok iyiyim. Düzenli kontrolleri yaptırıyorum, rahat yürüyorum” dediğini aktardı.

Nergis Demirkaya’nın Duvar’daki haberine göre, Kılıçdaroğlu ile birlikte yürürken bir grup kadının “Hızır yardımcın olsun” diye dua ettiğini anlatan Türkdoğan, yürüyüşün en dikkat çeken yanının da son yıllarda toplumsal muhalefetin de sürükleyicisi olan kadınların ilgisi olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na, “Başlattığınız bu yürüyüş ile toplumu saran korku dalgasının kırılmasına büyük katkı verdiniz” dediğini aktaran Türkdoğan, bu nedenle de teşekkür ettiğini söyledi.

Toplumsal muhalefetin dün ne olduğuna bakmadan bundan sonrası için itirazı nasıl büyütüleceğini konuşması gerektiğini belirten Türkdoğan şöyle devam etti:

“Tüm toplumsal kesimler demokratik meşru tepkilerini geliştirmeli. CHP lideri Kılıçdaroğlu başlattığı bu yürüyüşte yalnız bırakılmamalı. Burada başarılı olunması demek korku ikliminin yıkılması iktidarın en azından frenlenmesi anlamına gelir, yüzde 49 büyür. Eğer bu Kürt muhalefeti ile de buluşursa barışa giden yolun önü açılır. Cezaevlerinin boşalmasını sağlayabilir. Ama tüm bunlar için toplumsal muhalefetin tüm kesimleri buluşmalı.”

‘ADALET ÇIĞLIĞINA SESSİZ KALAMAM’

İstanbul eski Baro Başkanı Turgut Kazan da Kılıçdaroğlu’na eşlik etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu başlatsa da adalet talebinin tüm toplumu ilgilendiren bir talep olduğunun altını çizen Kazan, “Adil yargılanma hakkının bu kadar ihlal edildiği başka bir dönem olmadı. Bu çığlığa bir hukukçu olarak cevap vermemek olmazdı” ifadelerini kullandı.

Yaşanan süreci “Korku imparatorluğu yaratıldı” sözleriyle değerlendiren Kazan, demokrasinin özelliğinin ise korkusuz bir yaşam olduğunu, bunun teminatının da kaliteli bağımsız yargı olduğunu söyledi.  İstanbul Baro Başkanı seçildiği zaman dönemin Refah Partisi İl Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “adil yargılanma hakkı mücadelesine destek mahiyetinde kendisini arayıp kutladığını hatırlatan Kazan, “Ama demek ki adil yargılanma talebi sadece kendileri içinmiş” dedi.