Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Ceza Baroları Birliği tarafından düzenlenen 'Ceza muhakemesinde insan hakları ' ana temalı konferansa verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İCRAAT YAPILMASI GEREKEN NOKTADAYIZ "

PKK'nin 8 Mayıs'ta çekileceğini açıklamasıyla ilgili bir soruya Bakan Ergin, "Artık değerlendirme zamanı değil icraat zamanı. Aynı şeyleri tekrar konuşmaktan bir şey elde edemeyiz diye düşünüyorum. İcraat yapılması gereken bir noktadayız. Gelişmeleri takip edeceğiz," dedi.

Türkiye'nin bu problemden kurtuluşunun ve birlikte yaşama iradesinin güçlendiği bir iklimi oluşturmanın gayreti içinde olduklarını belirten Ergin, "Bu iklim oluştuğunda bölgenin, dünya üzerindeki konumu ve pozisyonu çok daha farklı olacak, buna inanıyoruz " yanıtını verdi.

ABD'NİN 'İNSAN HAKLARI' RAPORU

Ergin, Adalet sisteminin siyasallaştığına ve uzun tutukluluk sürelerine değinen ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları raporuyla ilgili soruya da, "Bunlar tabii önemli ölçüde afaki verilere dayanarak yapılan değerlendirmeler. Türkiye'de uzun tutukluluk değerlendirmeleri veriler üzerinden yapılmıyor, algılar üzerinden yapılıyor. Şu anda Türkiye tutuklu oranları açısından AB ortalamalarının 2 puan altına inmiştir. AB ortalaması Türkiye'dekinden 2 puan daha yüksektir. O açıdan sağlıklı verilere dayanmadan yapılan bu eleştirileri ben hakçe bulmadığımı ifade edeyim " şeklinde yanıt verdi.