Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve Kürtçe anadilde eğitim hakkının önünün açılması için cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine bugün bir çok yerde destek yürüyüşleri yapıldı.   

 

Ankara, Antep, Bitlis, Manisa, Siirt, Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil, Beytüşşebap, Diyarbakır'ın Bismil ve Mardin'in Dargeçit ilçelerinde 40 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan PKK'li tutsakların taleplerinin yerine getirilmesi için destek yürüyüşleri düzenlendi.

 

ANKARA

Yüksel Caddesi'nde yapılan basın açıklamasına BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDK bileşenleri, siyasi parti ve STK temsilcileri destek verdi.

 

Açıklamada, "Kürt tutsakların direnişini selamlıyoruz", "Ji tecrîda İmralî re êdî bes e", "Açlık grevleri 40. gününde, ölüm değil çözüm" pankartları taşındı.  

 

Açıklama sırasında provokasyon girişimi oldu. Açıklama yapıldığı sırada provokasyon yaratmak için eylemcilere hakaret eden birkaç kişi kısa süreli gerginliğe neden oldu.

 

Sakık ise, "Zindandaki direniş neyse sokaktaki direniş de aynen devam edecek. 12 Eylül faşizmine karşı 14 Temmuz zindan direnişi verildi. 2012'de ise zindanlar AKP faşizmine karşı direniyor" dedi.

 

Sakık'ın konuşması ardından yarım saatlik oturma eylemi yapıldı.

 

ŞIRNAK

BDP Şırnak İl Örgütü, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar ve bir çok STK katıldı. Açıklama sırasında, "Talepleriniz taleplerimizdir zafere kadar direniş" pankartları ile "12 Eylül unutulmadı unutulmayacak", "Ölüme giden bedenler sahipsiz değildir" dövizleri açıldı.

 

Açıklamada "yarın saat 09.00'da Şırnak Belediyesi önünde toplanılacağı ve cezaevlerine gidileceği" belirtildi.  Açıklamanın ardından yüzlerce kişi sloganlarla BDP Şırnak İl binasına kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında polis kitleye gaz bombası ile müdahalede bulunurken, kitle yürüyüşünü devam ettirdi.

 

CİZRE

BDP Cizre İlçe Örgütü önünde toplanan bin kişilik kitle, "İmralı ve cezaevlerindeki direnişi selamlıyoruz" yazılı pankart açtı. Özkan Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında "Ölüm sınırına dayanan açlık grevlerinde yaşanacak herhangi bir olumsuz durum ve ölümden AKP hükümeti sorumludur," denildi.

 

İDİL

BDP İdil İlçe Örgütü de siyasi tutsaklar tarafından 40 gündür sürdürülen açlık grevi eylemine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Bir süre sonra polis tarafından durdurulan kitle, polisin tutumunu oturma eylemi ile protesto etti.

 

Basın açıklamasını yapan BDP İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Yalman "tecridin bir insanlık suçu olduğunu" belirtti.

 

BEYTÜŞŞEBAP

Buradaki açıklamada BDP İlçe Başkanı Abdülkerim Ataman konuştu. "Açlık grevinde bulunan tutsakların durumlarının kötüye gittiğini" belirten Ataman, "Bu bayram bizler için kara bir bayramdır" dedi.

 

SİLOPİ

BDP Silopi İlçe Örgütü, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı tutuklu yakınlarından Sabriye Tokay yaptı. Tokay, "cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutsakların taleplerini desteklediklerini belirtti."

 

BİSMİL

Yarın Bismil'de yapılacak yürüyüş ve basın açıklaması hazırlık çalışmaları kapsamında bildiri dağıtıldı. "Başlatılan açlık grevine dikkat çekmek, özgürlüğe çığlık olmak için herkesi yarın ilçe teşkilatımızın önünde bekliyoruz" çağrısında bulunuldu.

 

ANTEP

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin Balıklı Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDK, İHD, MKM, ÖDP, ÖSP, ESP ve KURDÎ-DER gibi kurumların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. ESP Antep Yöneticisi Sibel Işık, "açlık grevlerinin 40. güne girdiğini hatırlatarak, açlık grevlerine ilgi ve duyarlılığın daha da gelişmesini talep etti

 

MANİSA

Burada da BDP Manisa İl Örgütü önünde bir araya gelindi.  Burada bir açıklama yapan BDP Manisa İl Başkanı Kerem Taylan, BDP olarak hükümetten bir beklentileri olmadığını belirterek, "Sözümüz Türkiye kamuoyuna, vicdan sahibi insanlara. Bu çığlığı duyun diyoruz," dedi.  

 

BİTLİS

BDP Güroymak İlçe binasında, BDP'li il ve ilçe yöneticileri, Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan ve belediye meclis üyeleri bir günlük açlık grevi eylemi başlattı.

 

SİİRT

Siirt'te ise, Siirt Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri tarafından başlatılan 3 günlük açlık grevi eylemine destek ziyaretleri yapıldı. Açlık grevinde bulunan Siirt Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Hediye Özer, "devlet, hükümet yetkililerinin bir an önce taleplere cevap vermesini, Kürt sorununun bir ölüm daha yaşanmadan çözümüne yönelik adım atmasını," istedi.

 

DARGEÇİT

Dargeçit'teki eyleme ise BDP Dargeçit ve Midyat ilçe yöneticileri, TUHAD-DER, MEYA-DER üyeleri, DÖKH, il meclis üyelerinin de bulunduğu birçok yurttaş katıldı. Eylemde, "Siyasi tutsaklar irademizdir", "Tutsaklar özgür bırakılsın", "İmralı ile hemen diyalog yapılsın" sloganları atıldı.

 

BDP Mardin İl Başkan Yardımcısı Ekrem Veske ise, "AKP hükümetinin Osmanlı padişahlarından hiçbir farkı yoktur."