Türkiye, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra yeni anayasa ve Kürt sorunu temelinde önemli adımlar atmaya hazırlanırken Silvan olayıyla sarsıldı.

Silvan’da 13 asker ve 2 gerilla hayatını kaybetti. Bu gelişmenin, yeni dönemdeki barış girişimlerinin önüne geçmemesi ve barış ortamının sürmesi amacıyla bir kampanya başlatan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), olayın araştırılması için TBMM'de bir komisyon kurulmasını istiyor.

'Barış seferberliği için Silvan aydınlatılmalıdır' sloganı ile başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, "Silvan'da en az 15 gencimiz yaşamını yitirdi. Acımız büyük. Ancak acımız kadar kaygımız da büyük. Bu olay, kurulacak bir Meclis araştırma komisyonu çalışması ile aydınlatılmalı ve sonuçlar kamuoyuna aktarılmalıdır." diyor.

Ferdan Ergut, Kürt sorununda bir ilerleme olacağı yönünde beklentilerin arttığı, blok vekillerinin Meclis'e gireceği sinyallerinin geldiği ve Öcalan'ın 'çatışmayın' uyarısı yaptığı bir dönemde şok saldırının meydana geldiğine dikkat çekiyor.

Önceki gün İstanbul Caz Festivali'nde yaşananları ve hükümetin üslubunu eleştiren Ergut, Türkiye'deki barış ortamını berhava eden bu gelişmenin Meclis tarafından araştırılması ve soruşturulması için hazırladıkları imza metnini akademisyen, sanatçı ve aydınların imzalarına açtıklarını aktardı.

'Barış seferberliği için Silvan aydınlatılmalıdır' başlığıyla imzaya açılan metinde, "Bu amaçla, bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını, komisyonun tanık ifadelerine, otopsi sonuçlarına, askeri telsiz görüşme kayıtlarına, bölgedeki uçak ve helikopter seyirlerine başvurarak gerçeği ortaya çıkartmasını ve bunu kamuoyu ile paylaşmasını istiyoruz." ifadeleri yer alıyor.