Ankara’da olaylı Cumhuriyet yürüyüşü sırasında polis barikatının kaldırılması “çift başlılık” polemiğini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ın “Ülkeyi çift başlılıkla yönetmedik” sözlerine karşılık “Yetkililerin dikkatini çektim. Çift başlılık söz konusu değil” dedi.

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Başkent’te Birinci Meclis önünde düzenlenen yürüyüşte olaylar çıkmıştı. Polis ekipleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı yürüyüşte biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunmuştu. Yaşanan gerginliğin ardından polis ekipleri barikatı kaldırmış, vatandaşlar da Anıtkabir’e yürümüştü.

Olaylı Cumhuriyet yürüyüşünün ardından barikatın kimin talimatıyla kaldırdığı polemiği yaşandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, barikatların kaldırılması talimatını kendisinin vermediğini söyledi.

Başbakan, talimatı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiğine de inanmadığını ifade etti. Erdoğan, “Bugüne kadar ülkeyi çift başlı bir yönetimle getirmedik, çift başlı yönetimle bu ülke bir yere varmaz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yaşanan “çift başlılık” tartışmasını Cumhurbaşkanı Gül de değerlendirdi.

GÜL: YETKİLİLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİM

"Sayın Başbakan’dan devlet yönetiminde çift başlılık olmaz açıklaması geldi. Siz ne diyeceksiniz, merak ediyoruz" sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, "Şimdi yanlış anlamalara gerek yok, herkesin gayet dikkatli bir şekilde ne konuştuğumuza hep bakması lazım. Önce tabii Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramı’nın bütün ülkede nezih bir şekilde kutlanması ile ilgili yetkililerin dikkatini çekmemden daha doğal bir şey olmaz. Ayrıca çift başlılık gibi bir şey de olmaz. Ülke idaresinde çift başlılık doğru da değildir, böyle bir şey de zaten söz konusu değildir. Anayasamız, mevcut kanunlarımız hepimizin yetki ve görevlerini sorumluluklarını zaten açıkça belirtmiştir. O bakımdan hepimizin yanlış anlamalara fırsat vermemesi gerektiği kanaatindeyim" şeklinde cevap verdi.