Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanununda değişiklik yapan kanunu onayladı.

Gül, yasa yapım sürecinde, anayasa ile çelişen maddelere ilişkin uyarılarının dikkate alınarak değişikliğe gidildiğini belirterek, "Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün kamuoyuna duyurulmasını istediği hususlara yer verildi.

Gül'ün açıklaması şöyle:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapan Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasından sonra her safhasını özellikle Anayasaya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve Teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasayla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanını çağırıp uyardım. Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, Teklifin ilk halinde bulunan, HSYK Daire Başkanlarının belirlenmesi, HSYK'ya tetkik hakimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanına yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden HSYK Genel Kurulunda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm. Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum."

CHP, YENİDEN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDİYOR

CHP, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne yeniden başvuruyor. CHP, Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemenin iptali istemiyle yaptığı başvurusunun, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmadığı gerekçesiyle reddetmesi üzerine kanunun onaylanmasını bekledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onaylamasından sonra CHP, kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması için bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. (Taraf)