Hükümetin çözüm sürecinin yasal alt yapısını oluşturmak için hazırladığı ve Meclis'ten geçen çözüm paketini Köşk onayladı.

İşte Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan o açıklama:

"6551 sayılı "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."

MECLİS'TE 237 OYLA YASALLAŞMIŞTI

Hükümetin çözüm sürecine yasal dayanak oluşturmak için hazırladığı 6 maddelik çerçeve tasarı, Meclis'ten geçerek yasalaşmıştı. Tasarı, 37'ye karşı 237 oyla kabul edilmişti.

'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi' isimli düzenleme, çözüm sürecinde tüm yetkiyi Bakanlar Kurulu'na veriyor.

Bu yetki çerçevesinde Hükümet, yurtiçi ve yurtdışındaki kuruluşlarla temas kurulmasına karar verebilecek, kişi ve kurumları bunun için görevlendirebilecek.

Düzenlemenin bir başka önemli maddesi de eve dönüşlerle ilgili. Hükümete, silah bırakan teröristlerin eve dönmelerini, sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak tedbirleri alma yetkisi veriliyor. Ayrıca çözüm sürecinde görev alanlara da yasal koruma geliyor.

4. MADDEDE DEĞİŞİKLİK


Genel Kurul'da dünkü görüşmeler sırasında muhalefetin tepki gösterdiği 4. maddede değişikliğe gidilmişti. Tasarının 4. maddesi, kanun kapsamında verilen görevlerin, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirileceği ve görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğunun olmamasını öngörüyordu.

Hükümet de verdiği önerge ile maddeyi değiştirdi ve yasal korumanı altında olacak süreç aktörlerinin tanımını yaptı. Buna göre, 'terörün sona erdirilmesi' için siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında görev yapanlar, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla görüşme yasal koruma altında olacak. Ayrıca, silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım uyumlarının temini için gerekli görevleri yapanlar da hukuki sorumsuzluk alanı altına alındı. (Posta)