Türkiye'de iç siyasi gündemin en tartışılan konularından, "başörtülü milletvekili" tartışmasına Avrupa Birliği de dahil oldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, daha önce Türkiye'de başörtüsünün özgür olması yönünde açıklama yaptığında eleştirildiğini belirterek, "Başörtüsü toplumun geri kalanı için bir zorunluluk olmamalı. Dolayısıyla herkes özgür olmalı" dedi.

AB Bakanı Egemen Bağış ise başörtülü milletvekilleri konusunun olağanüstü bir durum varmış gibi gösterilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Bu, sadece normalleşmedir. Türkiye bütün AB üyesi ülkelerde olduğu gibi, dileyenin dilediği gibi yaşama hakkını ön plana çıkaran adımları atmaktadır" dedi.

Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile bakanlıkta bir araya geldi.

Oomen-Ruijten konuşmasında Türkiye'deki yargı bağımsızlığı konusunda atılması gereken adımlara dikkat çekerken, Türkiye'de bağımsız ve tarafsız bir yargı bulunmasının yanı sıra bireysel ve toplumsal haklara sahip olunması gerektiğinin altını çizdi. Oomen-Ruijten, reformlarda yavaşlama ve basın özgürlüğü gibi konularda da bazı sıkıntıların sürdüğünü vurguladı.

HERKES ÖZGÜR OLMALI

AP Raportörü Oomen-Ruijten ise kendisine "başörtülü milletvekili" tartışmalarına ilişkin tartışmasının anımsatılması üzerine, Türkiye'ye bir yıl önce geldiğinde, ülkesinde insanların istediği gibi başörtüsü kullandığını ve birisinin başörtüsü kullanmak istemesi halinde buna izin verilmesi gerektiğini söylediği için eleştirildiğini hatırlattı.

Ruijten, "Bana göre, bu Türkiye'de de böyle olmalı. Başörtüsü toplumun geri kalanı için bir zorunluluk olmamalı. Dolayısıyla herkes özgür olmalı" ifadelerini kullandı.

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Oomen-Ruijten, "5 Kasım'ın Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni bir başlangıç olacağına inanıyor musunuz" sorusunu yanıtlarken ise müzakerelerin içeriği konusunda yeni bir başlangıç yapıldığını ve kendisinin de Kıbrıs sorununun çözümünün ardından 23 ve 24. fasılların açılmasının mümkün olacağını umut ettiğini söyledi. Bunun müzakerelerde yeni bir aşama olduğunu dile getiren Ruijten, "Fakat Türkiye için daha önemli olan yargı, bireysel haklar ve basın özgürlüğü konularını kapsayan Kopenhag kriterlerini karşılamasıdır" diye konuştu.

Ruijten, daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından da TBMM'de kabul edildi. (Akşam)