Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Almanya'da düzenlenen G20 Zirvesi'ndeki ilk görüşmelerinde üzerinde mutabık kaldıkları ve Suriye'nin güneyindeki bölgeleri kapsayan ateşkes bugün yürürlüğe girdi.

Sputnik’in haberine göre, Şam’dan bir kaynak, Suriye’nin güneybatısındaki Dera, Kuneytra ve Süveyde bölgelerinde bugün yerel saatle 12.00’de devreye giren ateşkesin devam ettiğini, herhangi bir provokasyonun ve ihlalin tespit edilmediğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, ABD ve Ürdün'ün, Suriye'nin güneybatısındaki Dera, Kuneytra ve Süveyde bölgelerinde ateşkese dair memorandumu onayladıklarını doğrulamıştı.

Dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin katıldığı G20 zirvesinde gerçekleşen Trump - Putin görüşmesinde anlaşmaya varıldığı belirtilirken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptığı açıklamada, anlaşmanın bölgedeki muhalefet ile Ürdün'ün başkentinde kurulan bir izleme merkezi arasında insani yardımların sağlanması ve temasların kurulmasının yer aldığını açıklamıştı.

Suriye insan Hakları Gözlemevi, anlaşmanın tam saatinde yürürlüğe girdiğini ve saat 12 itibariyle bölgenin sakin olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından "ABD, Rusya ve Ürdün Suriye’nin güneybatısında ateşkes sağlanması ve çatışmasızlık anlaşması konusunda uzlaştı" şeklinde duyurulan anlaşma için Tillerson daha önce,  “Bunun, ABD ile Rusya’nın Suriye konusunda birlikte çalışabileceklerinin ilk işareti olduğunu düşünüyorum ve bu anlaşmanın neticesinde de, Suriye’de birlikte çalışarak çatışmasızlık alanları oluşturabileceğimiz diğer yerler konusunda da uzun bir değerlendirme yaptık” demişti.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası yaptığı açıklamada yine İran'ı hedef gösterdi.

Netanyahu, "İsrail Suriye'deki gerilimi azaltma kararını destekliyor ama bu, İran'ın özellikle Suriye'nin güneyinde güçlenmesine yol açmamalı" ifadelerini kullandı.