ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda görevli bulunan diplomatlar ile ailelerinden oluşan 49 kişinin IŞİD tarafından kaçırılmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden bahsederek başladı.

İki Bakanın, "Musul'da bozulmakta olan güvenlik durumuna ve ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını" dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi.

Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslarararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" dedi.

BM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak'ın Musul kentinde Türk diplomatların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kaçırılmasını sert bir dille kınayarak, "Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

BM Terörle Mücadele Uygulama Görev Gücü'nün (CTITF) toplantısında konuşan Ban, Musul'daki Türk Başkonsolosluğa düzenlenen saldırıya değindi ve Başkonsolos ile personelin kaçırılması karşısında şok olduğunu söyledi.

Irak hükümeti, bölge ülkeleri ve uluslararası topluma diplomatların ve aile fertlerinin bir an önce, güvenli biçimde serbest bırakılması, suçluların adalet karşısına çıkarılması için birlikte çalışarak mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulunan Ban, "BM Genel Sekreteri olarak, diplomatlara yönelik bu tür terör saldırılarını en sert biçimde kınıyorum. Diplomatları ve sivilleri hedef alan bu saldırılar, hiçbir şekilde haklı görülemez. Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

IŞİD mensupları, sabah saatlerinde Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenlemiş, Başkonsolos dahil 49 konsolosluk personelini ve bazı aile fertlerini rehin almıştı. (Yurt)