ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rakka operasyonu ve Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen yabancı cihatçılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

IŞİD’e yabancı ülkelerden katılan 40 bin cihatçının Türkiye üzerinden Suriye’ye girdiğini vurgulayan McGurk, “Türkiye-Suriye sınırını mühürlemek zorundayız. Hatırlayın 40 bin yabancı cihatçı 2013’ten 2016’ya kadar Suriye’ye Türkiye üzerinden uçtu. Dolayısıyla Türklerle sınırı kontrol etmeleri üzerine çalışmalıyız. Bu insanların Suriye’ye girmesini ve en önemlisi çıkmasını bu yöntemle engellemeliyiz. Bizim yöntemimiz onları çöle sürüklemek değil çember içerisine almak” dedi.

Gazete Karınca’nın haberine göre, ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, MSNBC televizyonuna canlı yayın konuğu oldu.

McGurk, sunucunun “Musul’un IŞİD’den temizlenmesinin ardından en büyük hedef olan Rakka’da koalisyonu bekleyen problemlerin ne olduğu, Türkiye’nin Suriye’de ‘terörist’ olarak nitelediği Kürtlerle ilgili ne düşündüğü” sorusunu yanıtladı.

McGurk’ün yanıtı şöyle:

Rakka tabii ki karışık bir resim ama bence çok kesin ve iyi belirlenmiş bir politikamız var. Birincil önceliğimiz IŞİD’i yenmek. Bu, Başkan Donal Trump tarafından da çok net bir şekilde belirtildi. Bu amaç için birlikte çalıştığımız Demokratik Suriye Güçleri’nin yüzde yetmişi bölge sakini Sünni Araplardan oluşuyor.

Rakka’nın yüzde kırkı şimdiden IŞİD’den temizlendi. 6 Haziran’da başladığımız bu savaşta gideceğimiz daha çok yol var. 6 haftalık operasyon süresince iyi yol kat ettik. Birkaç hafta önce Musul’u tamamen temizlemiştik. IŞİD’in hala varlığını sürdürdüğü yerler için adım adım giden ve çok keskin hatlarla belirlenmiş planlarımız var. Bu planlar zaman alacak fakat çok iyi hesaplandılar ve işliyorlar.

Resmi büyük görürsek, Ruslar da Suriye’deler ve çıkarlarımız bir araya geldiği noktalarda beraber çalışıyoruz. Bu daha az insanın ölmesi, daha az mülteci olması ve daha çok insanın evine geri dönebilmesi demek. İki hafta önce Suriye’nin güneybatısındaki bir bölgede ateşkes imzaladık. Başka böyle bölgeler de bulabiliriz. Bu ateşkesin diğerlerinden farkı Ürdün ve İsrail sınırındaki çok önemli olan bu bölgede Ruslar ve Ürdünlüler ile yapılan aylar süren müzakereler ve Ürdün kralı Abdullah’ın önayak olması. İtinalı bir çalışma ile şimdi herkes nerde olması gerektiğini biliyor. İki haftadır ateşkes çok iyi gidiyor, şimdiden birçok hayat kurtuldu. IŞİD’le savaşırken bir yandan böyle örnekler de oluşturacağız.

‘TÜRKİYE SINIRINI MÜHÜRLEMEK ZORUNDAYIZ’

“Şehirler tamamen IŞİD’den temizlendikten sonra çöllere kaçan, Avrupa’ya geçen IŞİD'liler konusunda ne yapılacağı" sorusu karşısında McGurk Türkiye sınırına işaret etti.

40 bin yabancı cihatçının 2013’ten 2016’ya kadar Suriye’ye Türkiye üzerinden uçtuğunu hatırlatan McGurk, Türkiye sınırının kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye-Suriye sınırını mühürlemek zorundayız. Hatırlayın 40 bin yabancı cihatçı 2013’ten 2016’ya kadar Suriye’ye Türkiye üzerinden uçtu. Dolayısıyla Türklerle sınırı kontrol etmeleri üzerine çalışmalıyız. Bu insanların Suriye’ye girmesini ve en önemlisi çıkmasını bu yöntemle engellemeliyiz.

Bizim yöntemimiz onları çöle sürüklemek değil çember içerisine almak. Politikamız oldukça açık: Irak ve Suriye’deki hiçbir yabancı savaşçı buralardan dışarı çıkamayacak, orada ölecekler.

Musul’da son üç haftada çok yoğun çatışmaların yaşanmasının sebebi yurtdışından, Çin’den bile gelen yüzlerce yabancı cihatçıydı. Kendilerini Musul için barikat yaptılar, intihar eylemleri düzenlediler, sivilleri öldürdüler. Fakat bunların hiçbiri Musul’dan çıkamadı. Bizim stratejimiz çıkmadıklarından emin olmak.

Interpol sembolik olarak bizim koalisyonumuzun bir üyesi. Suriye ve Irak’ta sadece karadaki askeri savaş yürümüyor. Küresel koalisyon büyümeye devam ediyor. Şu anda 73 üyemiz var ve geçtiğimiz haftalarda kritik Afrika ülkelerinden 4 üye daha kazandık. Interpol, IŞİD’e katılmak isteyen ya da katılan yabancı savaşçılar ile ilgili 90 bin kişilik bir veri tabanına sahip. Bu verilerimizi koalisyon üyesi ülkelerle paylaşıyoruz ve bu insanların rutin kontrollerle yakalanmasını sağlıyoruz.