ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Coats, Türkiye’nin Afrin operasyonunu değerlendirdi.

Coats, Senato İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumda yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da Türkiye’nin Kürtlerin ilerlemesine karşı çıkmaya her fırsatta devam edeceğini savundu.

Türkiye’nin Suriye’de devam eden operasyonunun IŞİD’le mücadeleyi karmaşık hale getireceği ve Amerikan güçlerini tehlikeye atacağı değerlendirmesinde bulundu.

Coats, "Türkiye, Orta Doğu’da Kürt hırsını engellemek için yollar arayacak, ve Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde devam etmekte olan Türk saldırısı IŞİD’e karşı mücadeleyi bölgede karmaşık hale getiriyor ve alandaki ABD güçlerini riske atıyor."dedi

Şam’ın banliyölerde kontrolü sağlamasına ve şiddetin bazı bölgelerde azalmasına rağmen Suriye’de 2018 boyunca çatışmaların süreceğini savunan Coats, IŞİD’e alan tanıyan toplumsal ve siyasi zorlukların süreceğini; İran’ın da bu zorlukları Irak’ın ordusu ve güvenlik güçleriyle bunların diplomatik ve siyasi kolları üzerindeki nüfuzunu derinleştirmek için kullanacağını savundu.

Coats Yemen’de de İran destekli Husilerle Suudi Arabistan destekli koalisyonun çatışmalarının insani krizi daha da derinleştireceğini söyledi.

CIA, FBI, NSA gibi istihbarat dairelerinin başkanlarının bulunduğu oturumda Moskova’nın ABD siyasetine müdahale çabalarının şu anda dahi 2016 başkanlık seçimi döneminde olduğu kadar yoğun olduğu öne sürüldü.

‘RUSYA’NIN YENİ HEDEFİ 2018 ARA SEÇİMLERİ’

Coats, Rusya’nın şu ana kadarki çabalarından kendini başarılı gördüğünü ve 2018’deki ara seçimleri etki operasyonunun potansiyel yeni hedefi olarak belirlediğini iddia etti.

CIA Başkanı Mike Pompeo ise Rusya’nın eylemlerini ve niyetini gelecek seçim döneminde etkili olmak olarak belirlediğini söylerken Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) Başkanı Michael Rogers bu durumun kolay kolay değişmeyeceğini savundu.

Coats, Senato’daki oturumda, Rusların bu yöntemi göreceli olarak ucuza geldiği, riski düşük olduğu, “makul inkara” imkan tanıdığı ve bölünme yaratmak konusunda etkili olduğu için kullandıklarını öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye ziyareti öncesi Kuveyt'te açıklama yaptı. Tillerson, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah el-Halid el-Hamad es-Sabah'la birlikte ortak basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin Afrin operasyonuna değinen Tillerson, bu harekatın IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Tillerson, "Afrin'deki gelişmeler Suriye'nin doğusunda IŞİD’e karşı verdiğimiz mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Güçlerin Afrin'e doğru yönelmesiyle NATO müttefikimiz Türkiye ile bu gelişmelerin etkisinin temel hedef olan IŞİD’le mücadeleyi etkilediği noktasında temaslar halindeyiz." diye konuştu.

Bu hafta içerisinde Türkiye'ye gideceğine dikkati çeken Tillerson, konuya ilişkin görüşmelerine devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi/Habertürk