ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, “PKK ile doğrudan görüşme içerisinde olmadığımızı söyleyebilirim. Kesinlikle değiliz” dedi. Kirby, patriot bataryalarının çekilmesine ilişkin ise Türkiye’nin güvenliğine yönelik taahhütlerinde değişiklik olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington’da günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby, patriot bataryalarının çekilmesine ilişkin, Türkiye’nin güvenliğine yönelik taahhütlerinde değişiklik olmadığını belirterek, “Türkiye bu konuda bilgilendirildi ve hükümetlerimiz ortak açıklama yaptı. (Bu kararı) destekliyorlar” dedi.

Kirby, ABD ordusunun bu yönde “yerinde bir karar” aldığına inandıklarını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin güvenliğine dönük taahhüdümüze gelince, bununla ilgili herhangi bir değişiklik yok. Türkiye bir NATO müttefiki, özellikle de IŞİD’e karşı çabalarda güçlü bir partner. Sizin de gördüğünüz gibi, son birkaç hafta içinde, Türkiye Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırılarının yapılması için 3 üssünü kullanmamıza müsaade etti.

“Anladığım kadarıyla bu üslerden, özellikle İncirlik’ten insanlı hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin güvenliğine ilişkin taahhüdümüzde veya NATO’nun 5. maddesi kapsamındaki taahhütlerimizde hiçbir değişiklik yok.

“Bölgenin güvenliğine yönelik taahhüdümüzde değişen bir şey yok, balistik füze savunmalarına dönük odaklanmamızda da değişen bir şey yok.”

‘KARAR UZUN SÜREDİR PLANLANMIŞTI'

Karara ilişkin Türkiye’nin endişelerinin ise görüşmelerde ele alındığını belirten Kirby şunları ifade etti:

“IŞİD’e yönelik bölgede onlarla (Türkiye) iş birliğine devam edeceğiz. Birincisi, bizim onlara yönelik NATO taahhüdümüz sarsılmaz, ikincisi de IŞİD’e yönelik hava saldırılarını sürdürmesi için koalisyona verdikleri destek açısından onların (Türkiye) koalisyondaki üyeliği de sarsılmaz.

“Bu karar uzun süredir planlanmıştı. Güçlerin modernize edilmesi kararını dış dünyayla ilişkisiz ve hazırlıksız şekilde alamazsınız.”

Kirby, soru üzerine, karara ilişkin Türkiye’ye bildirimin, İncirlik Üssü’nün kullanılmasına yönelik mutabakatın ardından yapıldığını söyledi.

‘PKK İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞME İÇERİSİNDE DEĞİLİZ'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Britanya’da yayımlanan gazetelerde PKK’nin ABD ile doğrudan irtibat halinde olduklarına yönelik haberlerle ilgili şunları söyledi:

“PKK ile doğrudan görüşme içerisinde olmadığımızı söyleyebilirim. Kesinlikle değiliz. Bu, yabancı bir terör örgütü. PKK ile oturup görüşmeler yapmıyoruz. PKK’ye ilişkin pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik yok. Şiddeti bırakmaları gerekiyor.”