ABD medyasında, ’Gül’ün Erdoğan’ın siyasi kariyerini tehdit eden rakibi’ olduğu, ’Türk siyasetine damga vuran ortaklık artık sona ermek üzere’ olduğu yorumları yapılıyor.

Görev süresi 28 Ağustos itirabiriyle sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için yabancı medyada 'Gül’ün siyasi geleceği yeni hükümete bağlı', 'Gül, şimdilerde Erdoğan’ın siyasi kariyerini tehdit eden rakibi olarak görülüyor' gibi yorumlar yapılıyor.

Amerika’nın Sesi (VOA), Türkiye muhabiri Dorian Jones imzasını taşıyan haber analizinde 'Cumhurbaşkanlığı görevi yakında sona erecek olan Abdullah Gül siyasette kalacağının sinyalini verdi. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllardır yanında yer alan Gül, şimdilerde Erdoğan’ın siyasi kariyerini tehdit eden rakibi olarak görülüyor' görüşünü dile getiriyor.

Analizde şöyle devam ediliyor:

'Cumhurbaşkanı Gül’ün makamındaki son günleri birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Şimdiye kadar kendisine destek veren hükümet yanlısı medya, seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ihanet ettiği gerekçesiyle Gül’e cephe almış durumda. Gül’e destek verenlere göre kendisi siyasi gidişatın endişe yarattığı şu günlerde ılımlı siyaseti temsil eden tek kişi.'

Siyasi gözlemcilere göre Erdoğan’ın Gül’ü seçmemesindeki nedenin ona olan güveninin giderek azalması olduğunu belirten VOA, 'Türkiye’nin izlediği siyaseti net bir şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’de ayrılıkçılara destek verilmesinden de hoşnut değildi' diyor.

VOA şu düşünceleri de dile getiriyor:

'Bir sonraki genel seçimlerde Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığında Erdoğan’ı bekleyen zorlu bir siyasi süreç var ve bu süreçte Gül’e ihtiyaç duyulabilir. Şu anki parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilebilmesi için AK Parti’nin anayasayı değiştirmesi ve bu değişikliğin yapılabilmesi için de AK Parti’nin mecliste üçte iki çoğunluğa sahip olması gerekiyor.'