ABD'ye geçen eylül ayında Meksika'dan sınırı geçmeye çalışırken yakalanan PKK üyesi 4 kişiden ikisinin, göçmenlik hakimi tarafından serbest bırakılmasının ardından, Kanada'ya geçerek orada sığınma hakkı edinmeye çalıştığı öğrenildi.

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi'nin "sınır güvenliği"yle alakalı oturumunda bir Kongre üyesinin sorusu üzerine, "(Söz konusu 4 kişiden) İkisi tutuklandı. Diğer ikisi ise, benim tercihim bu yönde olmasa da, hakim tarafından serbest bırakıldı ve Kanada'ya kaçtı. Kanada'da sığınma hakkı edinmeye çalışıyorlar" dedi.

CUMHURİYETÇİ VEKİLDEN TEPKİ

Hürriyet'in haberine göre, oturumda Johnson'a bu konuda eleştiriler yönelten ve önceki açıklamalarından "180 derece dönmekle" suçlayan Cumhuriyetçi milletvekili Jason Chaffetz, bir önceki oturumda Bakan Johnson'ın, bu kişilerin sınırdışı edilecekleri şeklindeki sözlerini hatırlatarak, "Tüm dünyaya bir terör örgütüyle bağlantılı bu 4 kişiyi sınırdışı edeceğinizi söylediniz, ama bu olmadı. İkisi serbest bırakıldı" diye çıkış yaptığı bildirildi.

ABD'YE İADELERİ İÇİN BİR GİRİŞİMDE BULUNULMAYACAK

Johnson, bu kişilerin sınırdışı edilme sürecinde olduklarını ancak göçmenlik hakiminin ikisini serbest bıraktığını belirtirken, kendisini sıkıştırmaya devam eden Chaffetz'in bir başka sorusu üzerine, PKK üyelerinin ABD'ye iade edilmesi için bir girişimde bulunmayacağını, bireysel göçmenlik vakalarına karışmadığını da kaydetti.

"TERÖR ÖRGÜTÜ" DEMEDİ

Johnson, aynı zamanda PKK'nin "terör örgütü" olduğunu yönünde bir ifade kullanmazken, aynı Kongre üyesinin "Bu kişilerin bir terör örgütüyle bağlantıları var değil mi?" sorusunu, "Geçen sefer de konuştuğumuz gibi, bağlantılı oldukları yerin terör örgütü olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine dair bazı soru işaretleri var" şeklinde yanıtladı.

"Ancak bu (örgüt), Dışişleri Bakanlığı tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılmıştı, doğru mu?" sorusu üzerine, "(Sözkonusu 4 kişi) PKK üyesiler ya da üyesiydiler" diyen Johnson, Chaffetz'in aynı soruyu tekrar ederek, "Bu örgüt ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terör örgütü olarak niteleniyor, doğru mu?" demesi üzerine, "Sizi Dışişleri Bakanlığı'na yönlendiriyorum" ifadesini kullandı.

JOHNSON, PKK İÇİN, "IŞİD İLE SAVAŞAN ORGANİZASYON" DEMİŞTİ

Johnson, 17 Eylül'de de aynı komitedeki oturumda yine Chaffetz'ın sorularına maruz kalmış ve sonrasındaki bir düşünce kuruluşu toplantısında, PKK'yi, ABD'nin de "terör listesi"nde yer almasına rağmen, "Irak'ta Kürt bölgesini savunan ve IŞİD ile savaşan bir organizasyon" olarak tanımlamıştı.

TÜRKİYE BİLGİ İSTEDİ

Öte yandan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal'ın da, konu ile ilgili olarak Kanada Dışişleri Bakanlığı nezdinde sözlü ve yazılı girişimde bulunduğu öğrenildi.