ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Harf’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kobani eğer stratejikse, bizim için stratejik. ABD için değil” sözlerine ilişkin soru yöneltildi. Bunun üzerine Harf, Erdoğan’ın sözlerini görmediğini ama Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil Türkiyeli yetkililerle, Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadelede genel anlamda ortak amaç ve stratejileri konusunda yakın temasta bulunduklarını söyledi:

Türk hükümetine Kobani yakınlarına takviye yapacağımızı söylediğimiz zaman, burasının IŞİD’in artan şekilde silah ve savaşçılarını, paralarını ve kaynaklarını aktardığı çok önemli bir yer olduğuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, (Kobani’nin) önemli  olduğuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaşçılara havadan silahlar bırakmazdık.

Türkiye’nin stratejik müttefik ve koalisyonun değerli bir parçası olduğunu dile getiren Harf, Türkiye’nin Peşmergeler’in geçişine izin verme de dahil koalisyonda birçok adım attığını söyledi.

Peşmergeler’in sınırı geçmesinin nasıl olacağına yönelik soru üzerine Harf, bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Harf, Pentagon’un Kobani’ye havadan yapılan takviyelerden IŞİD tarafına düşen bir tanesinin yok edildiğini açıklamasına rağmen, IŞİD’in bu yardım kutusunu ele geçirdiğine yönelik video yayınladığının sorulması üzerine, videoyu gördüklerini ama doğru olup olmadığını teyit edemeyeceğini belirtti.

Internette birçok propaganda ve yanlış bilgiler bulunduğuna dikkati çeken Harf, “Bu video da o kategoriye girebilir. Şu anda konuyu araştırıyoruz” dedi.

Harf ayrıca Dışişleri Bakanlığı olarak Irak’a, olası 46 bin atım M1A1 Abrams tank cephanesi ve ilgili ekipman ve parça satışını onayladıklarını ve tahmini maliyetin 600 milyon dolar tuttuğunu açıkladı.

Harf, bunun IŞİD ile mücadelede Irak hükümetini desteklemenin bir parçası olduğunu, bu satışın 30 günlük Kongre bildirimi dahilinde yapılacağını ifade etti.

ABD: KOBANİ’DE DURUM HALA BELİRSİZ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise “Kobani’de durum hala belirsiz ve değişken. Kentin hala düşebileceğine inanıyoruz” dedi.

Kobani’deki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Kirby, IŞİD'in Kobani’yi hala tehdit ettiğini belirtti.

Şehrin büyük bir bölümü Kürt güçlerinin kontrolünde bulunuyor” diyen Kirby, “Kobani’de durum hala belirsiz ve değişken. Kentin hala düşebileceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.