ABD Dışişleri Bakanlığı, TSK ve ÖSO güçlerinin denetimine geçen Afrin’e yönelik açıklama yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından, sözcü Heather Nauert imzalı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Türkiye’nin Afrin operasyonu konusunda değerlendirmeler yer aldı. Amerika Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı;

“Amerika son 48 saatte Afrin’den gelen haberlerden dolayı derin kaygı duyuyor. Nüfusunun çoğunluğu Kürtlerden oluşan kentin Türk ordusu ve Türk ordusu destekli güçlerin saldırı tehdidi nedeniyle tahliye edildiği anlaşılıyor. Bu durum bölgedeki insanı krize ilişkin kaygılara bir yenisini daha ekliyor. Birleşmiş Milletler de Afrin ve civarında yüzbinlerce kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını ve bu kişilerin şu an acilen temel ihtiyaçlar ve korunma noktasında yardıma muhtaç olduklarını bildiriyor. Ayrıca Afrin’den gelen yağma haberleri konusunda da kaygı duyuyoruz. Türk yetkililere, Afrin’deki duruma ilişkin kaygılarımızı defalarca ilettik.

Amerika, Suriye’nin kuzeybatısında operasyonlar yürüten, aralarında Türkiye, Rusya ve Suriye rejiminin bulunduğu taraflara, uluslararası yardım kuruluşlarına bölgeye erişim hakkı sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyor. Ayrıca yine taraflara, acilen, şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmiş kişilere, insani yardımların ulaştırılmasını temin etmeleri ve mümkün olan en kısa sürede, Afrin kentindeki insanların gönüllü ve güvenli biçimde evlerine dönebilmelerini koordine etmeleri çağrısı yapıyoruz. Amerika, BM Güvenlik Konseyi’nin 2401 sayılı ve Suriye’nin tamamında acilen, en az 30 gün süreyle ateşkes öngören kararına bağlılığını sürdürmektedir.

Amerika, Afrin’in bulunduğu Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgede herhangi bir faaliyette değil. NATO müttefikimiz Türkiye’ye ve meşru savunma hakkına bağlılık konusundaki kararlılığımız sürüyor. Ayrıca IŞİD’i yok etmeye yönelik kampanyamız ve Suriye Demokratik Güçleri’yle olan ortaklığımız konusunda da kararlılığımız devam ediyor. Aralarında Afrin’in de olduğu Suriye’nin batısındaki çatışmalar IŞİD’e karşı kampanyaya olan dikkati dağıtmış ve örgüte bazı bölgelerde yeniden yapılanmaya başlama şansı vermiştir. Bu artmakta olan derin bir endişedir. Suriye’deki tüm tarafları IŞİD’den gelen ciddi tehdide odaklanmaya davet ediyoruz.”

20 Ocak'ta Afrin'e yönelik harekata başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri Pazar günü ÖSO güçleriyle birlikte şehri kontrol altına almıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada harekatın Afrin'le sınırlı kalmayacağını YPG'nin kontrolünde olan Menbiç, Kobani, Tel Abyad, Resulayn ve Kamışlı gibi yerleşimlerde devam edeceğini söylemişti.