Teknoloji devi Apple ile FBI arasındaki tartışma büyüyor. Apple, ABD'nin California eyaletinde sağlık hizmeti veren bir binaya saldırı düzenleyen Syed Farook'un cep telefonunun kilidini açılması yönünde mahkemenin verdiği karara direniyor. Tartışmaya katılan Cumhuriyeçi Parti başkan aday adaylarından Donald Trump da Apple'ın FBI ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Trump halkı, Apple'ı FBI ile işbirliği yapmadığı için boykot etmeye davet etti.

APPLE İLE FBI ARASINDA TARTIŞMA BÜYÜYOR


Teknoloji devi Apple, ABD'nin California eyaletinde sağlık hizmeti veren bir binaya saldırı düzenleyen Syed Farook'un cep telefonunun kilidini açılması yönünde mahkemenin verdiği karara direniyor. Apple CEO'su Steve Cook, Federal Soruşturma Bürosu (FBI)'nun terör saldırısı zanlıların takibi için iPhone yazılımına "arka kapı (backdoor) açın" teklifine direneceklerini açıklamıştı. FBI ile Apple arasında devam eden kavgaya, diğer teknoloji şirketleri de katıldı. Facebook, Twitter ve Google gibi teknoloji şirketleri Apple'a desteklerini açıkladı.

Geçen yıl 14 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı düzenleyen şahsın telefon bilgilerine ulaşmak isteyen FBI, Apple'dan Farook'un kullandığı iPhone 5C'nin şifresini kırmasını istemişti. Apple, FBI'ın talebine olumlu yanıt vermeyince, konu mahkemeye taşındı. California'da bir mahkeme yargıcı Apple'ın telefonun güvenlik kodunun kırılması için FBI'ya yardım etmesi kararını vermesinden sonra olay daha da büyüdü. Apple CEO'su yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti Apple'dan, müşterilerin güvenliğini tehdit eden emsalsiz bir adım atmasını talep etmiştir." ifadesini kullandı.

Cook, söz konusu kararın, sadece bu davayla ile sınırlı kalmayacağına dikkat çekerek ve bunu "maymuncuk anahtarına" benzetti. Müşterilerinin kendilerinden şahsi bilgilerin korunması için azami titizlik göstermemelerini talep ettiklerini hatırlattarak, FBI'ın 1789 yılından kalma bir yasadan yararlanarak yetkilerini beklenmedik şekilde genişletmeyi istediğini belirtti.

Facebook, Twitter ve Google bu tartışmada Appel'ın yanında olduklarını duyurdu.

(Kaynak: CİHAN)