Türkiye’nin "vizesiz seyahat özgürlüğü" talebine Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tavsiye kararı alındı.

Komisyon, Türkiye'nin geri kalan şartları da yerine getirmesi halinde AB'ye vizesiz seyahat hakkının tanınabileceğini açıkladı.

Bu durum, anaakım medyaya "vizeler kalkmış” gibi yansırken, AB uzmanları ise farklı düşünüyor.

Konuya dair görüş aktaran isimlerden AB Uzmanı Cengiz Aktar, durumun yansıtıldığı gibi olmadığını sadece AB Komisyonun "iyi polis" rolü oynadığını söylüyor.

"MEDYADAKİ 'OLDU-BİTTİ' SÖYLEMLERİNİ CİDDİYE ALMAMAK LAZIM"

DİHA’nın haberine göre; Aktar, "Bu bir karar değil. Bu kararı AB Konseyi alır. Bu ana akım medyadaki 'karar alındı, oldu-bitti' söylemlerini ciddiye almamak lazım. Daha yapılacak çok iş var. 72 koşulun 67'sinin yerine getirildiği iddia ediliyor. Ancak bunların çoğu göstermelik yapılan düzenlemelerdir" değerlendirmesi yaptı.

AB'nin Türkiye'ye getirdiği şartlardan birinin "AİHM uygulamaların iç hukukta kabul edilmesi ve uygulanması", "AB ülkelerindeki geçerli olan terör tanımının Türkiye mevzuatına uyarlanması" gibi konular olduğuna işaret eden Aktar, "E şimdi Türkiye'de herkesi terörist yapan mevzuata bakınca durum anlaşılıyor" dedi.

Aktar, "Türkiye'ye 'mevzuatına uyarla' dediler. Ama Türkiye bunu yapmadı. Yapmayacaklar da zaten" dedi.

"AB'YE VİZESİZ GİDİLECEĞİ BEKLENTİSİ HAM HAYAL"

Aktar meselenin siyasi olduğunun da altını çizerek, "Bu tamamen siyasi bir konu. 72 koşulu uydurmuş oldular. Bu mülteci meselesine bağlanınca çıkan yasaların hiçbiri uyumlu değil. Kişisel verilerin korunması kanunu uyumlu değil, çıkarılan diğer pek çok kanun uyumlu değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyetini tanıdığını da hatırlatan Aktar, şöyle konuştu:

"Bunun 72 koşulla ilgisi yok. Komisyon iyi polisi oynuyor. Türkiye önümüzdeki dönemde mültecileri Yunanistan'a geçmekten alıkoysun diye gönlünü hoş tutuyorlar. Günü geldiğinde hem parlamento (Avrupa Parlamentosu) hem de AB Konseyi 'kusura bakmayın' diyecek. Sadece belli gruplara; araştırmacılara, Erasmus öğrencilerine, kimi iş insanlarına böyle bir kolaylık getirecektir. Ama 78 milyonun Schengen bölgesine girmesi ham hayaldir."