AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararını değerlendirdi.

Çelik, "Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. İçerdiği vizyonsuzluk itibariyle ciddiye alınacak bir karar değil. Prensip olarak demokratik ülkeleri temsil eden bir kurum olarak görülür. Çoğu zaman çoksesliliğin temsilcisi olarak demokratik olarak ciddi işlere imza atmıştır. Türkiye söz konusu olduğunda çok seslilik kayboluyor” ifadelerini kullandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, oylamanın ardından açıklamalarda bulundu:

Demokratik olmayan karar tasarısına imza attılar. AP'nin kararı hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan dar görüşlü vizyonsuz bir siyasi karardır. Bazı parlamenterler Türkiye'ye mesaj vermemiz lazım diyor. Eğer böyle bir dertleri varsa bunu pozitif bir şekilde nasıl işbirliği yapacakları şeklinde bir değerlendirme yapmaları gerekirdi. Maalesef tarihe çok kötü geçecek bir tasarıya imza attılar.
 
Müzakereler zaten fiili olarak durmuş olduğu bir durumda. Bu tasarının ortaya çıkması şimdiye kadarki tıkanıklığın bir tezahürüdür. Mesaj bu şekilde verilmez. Mesaj kararlarla değil eylemlerle verilir. AP'nin eylemlerine baktığımızda AB kurumlarının nelere imza attığını hep beraber görelim."
 
"Tüm Avrupa'yı yabancı düşmanlığı kuşatırken bunlara ses çıkarmayanlar bugün Türkiye'ye mesaj vermeye kalkıyorlar. Türkiye'ye karşı kendi kamuoyunu zehirleyen yanlış kararlara imza atıyorlar."
 
HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK
 
Avrupa Birliği Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, AP'de yapılacak oylama sonucundan, müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağına bildirmişti.
 
Öte yandan AP'de Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı salı günkü oturumda, parlamentodaki siyasi grupların bir kısmı, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan ederken bir kısmı da Türkiye-AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çekmişti.
 
AB KONSEYİ ZİRVESİ 15-16 ARALIK'TA
 
Habertürk’ün aktardığına  göre 15-16 Aralık tarihlerinde AB Konseyi zirvesi gerçekleşecek. Bu zirvede Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması beklenirken, burada verilecek kararlar dayanak oluşturacak.
 
MOGHERİNİ 'OLUMLU SONUÇLAR DOĞURMAZ' DEMİŞTİ
 
Bu kapsamda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, darbe girişiminin ve Türkiye'deki terör saldırılarının sorumlularından hesap sormak üzere atılan adımları, meşru bir hak olarak nitelerken Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağını söylemişti.
 
MERKEL: GÖRÜŞMELERİN KESİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
 
Merkel ise oylamadan bir gün önce yaptığı açıklamada,  "Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz" ifadelerini kullanmış ve Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirtmişti.