4. Yargı Paketi olarak bilinen "İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Paket ile 3713 sayılı TMK'nın 7. maddesinin ikinci fıkrası, "Terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beşbin güne kadar adli para cezası hükmolunur" şeklinde değiştirildi.

PUŞİ VB. ÖRGÜT ÜYELİĞİ DELİLİ

Ayrıca, mitinglerde, yüzlerin gizlenmesi için fular takmak ya da örgütün amblemi olan herhangi bir şey taşımak da örgüt üyeliğinin delili olarak sayılmaya devam edilecek.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' MADDESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Paket ile birlikte, 5237 sayılı TCK'nın 220. maddesinin 8. fıkrasında yer alan "veya amacının" ibaresi, "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde" olarak değiştiriliyor. Ağırlıklı olarak 'örgüt propagandası' ile ilgili düzenlemeler içeren pakette, çok sayıda siyasetçi, avukat ve gazetecinin tutuklanmasına neden olan 'örgüt üyeliği' maddesinde ise herhangi bir değişiklik yer almıyor.

CHP'NİN TALEBİ KABUL EDİLDİ

Tasarı ile ilgili komisyon görüşmelerinde CHP'nin yeni madde ihdasına ilişkin önerge de kabul edildi. Buna göre; kamu kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası 3 yıldan 7 yıla indirilecek.

PAKET'E TEPKİLER GELMİŞTİ

AKP Hükümeti'nin "demokratikleşme" olarak sunduğu pakete, başta hukukçular olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden itirazlar gelmişti. Hukukçular yaptıkları değerlendirmede, küçük kelime değişiklikleri ile sorunların giderilmeyeceğini, aslen Terörle Mücadele Yasası'nın 6. ve 7. maddelerinin kaldırılması gerektiğini belirtmişti.