Meclise Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ndan seçilerek giren ve BDP grubunda yer alan milletvekillerinden Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel HDP'ye geçecek.

4 milletvekili 26-27 Ekim'de yapılacak kongreden önce Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP kongresinin 26-27 Ekim tarihlerinde toplanacağını anımsatarak, doğuda BDP ile batıda ise HDP ile seçime girme kararı alındığını söyledi.

Belli sayıda milletvekilinin HDP'ye geçmesinin planlandığını belirten Tuncel, BDP'nin grup olarak varlığını sürdürmesinin de önemli olduğunun altını çizdi.

Tuncel, kendisi ile birlikte BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in HDP'ye geçmesinin planlandığını bildirdi.

HDP'yi güçlendirme ve daha görünür olması için bir tartışmayı yürüttüklerini, bunu sağlamak amacıyla bazı milletvekillerinin de bu partide görev yapmasının düşünüldüğünü anlatan Tuncel, partide kimlerin yer alacağı ve nasıl bir yenilik getirileceği konusunda kapsamlı açıklamayı bayramın ardından yapacaklarını dile getirdi.

Halkların Demokratik Kongresi'nin birçok siyasi partinin ortak mücadele yeri olduğunu belirten Tuncel, parlamentoda temsil edilmenin daha görünür olma, parlamentoda siyasete müdahale edebilme ve geniş çevrelere ulaşma açısından daha etkili olduğunu kaydetti.

HDP'yi, demokrasi ve özgürlüklerin, Kürtlerin özgürlük taleplerinin, Alevilerin inanç taleplerinin, emekçilerin emek ve kadınların hak mücadelesinin verildiği bir nokta olarak gördüklerini vurgulayan Tuncel, bu genel perspektifin parlamentoda yansıtılması açısından, bu partinin TBMM'de temsil edilmesinin önemli olacağını söyledi.

Tuncel, "Ancak biz aynı zamanda BDP/Blok milletvekilleriyle ortak hareket etmek noktasında olacağız. Ayrı bir durum söz konusu olmayacak" dedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de blok partisi kurulunca buna katılmak için bağımsız milletvekili olarak kaldığını belirterek, "Ekim sonu yapılacak Halkların Demokratik Partisi Kongresi ile geçiş sağlanacak" dedi.

Yerel seçimlere blok güçlerinin, ülkenin önemli bir kesiminde, HDP ismiyle ve çatısı altında katılacağını hatırlatan Tüzel, partinin bundan sonraki çalışmalarında Meclis'te milletvekilleriyle temsil edilmesinin bu açıdan da önemli olduğunu anlattı.

"HDK Yürütme Kurulu, diğer adı geçen vekillerin de katılması kararını aldı sanırım, bu da HDP kongresi öncesi ilan edilecektir" diyen Tüzel, şu ifadeleri kullandı:

"HDK ve HDP, demokratik bir çözümün yanında bugüne kadar çalıştığı gibi yine bu yönde çaba içinde olacaktır. Meclis'te beşinci parti olarak elbette halkın istek ve beklentileri doğrultusunda olumlu bir katkı sunacaktır.

Yerel seçimlerde stratejimiz, halkı demokrasi eşitlik ve barış doğrultusunda birleştirmek olacaktır. 'Kendimizi de kentimizi de biz yönetelim' sloganı bunun içindir.

Kadınlar, gençler ve emekçiler bu seçimlerde kendi içlerinden adaylar belirleyerek örgütlü bir siyasi temsiliyet sağlayacaktır. Kent rantını yağmalayan bütün düzen güçleri karşısında kaynakların halka aktarılması için çalışılacaktır. Kent yaşamının demokratikleştirilmesi anlayışı, HDP'nin bütün partilerden farkını ortaya koyacaktır."