AKP’nin seçim hilelerine karşı Ağrı ve Ceylanpınar halkı ile dayanışma amacıyla birçok merkezde yürüyüşler düzenlendi. BDP Ceylanpınar, Birecik, Kozluk ve Hasankeyf’teki seçimlerin yenilenmesi için de YSK’ye başvurdu. BDP’nin kazandığı Ağrı ve Norşin’de seçimleri iptal eden YSK’nin bu merkezler için ne karar vereceği merak konusu.

30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti. Ancak seçim gündemi devam ediyor. Başta Ağrı, Ceylanpınar olmak üzere birçok merkezde yaşanan seçim hilelerine karşı çeşitli kentlerde yürüyüşler düzenlendi.

15 kez oyları sayılan Ağrı’da binlerce kişi 1 Haziran’da da sonucun değişmeyeceği mesajını verdi. Mardin’den binlerce kişi ise Ceylanpınar’ın yolunu tuttu. Van ve Nusaybin’deki yürüyüşlere ise polis müdahale etti.

BDP ise seçim sonuçları tartışmalı 4 merkezde, seçimlerin yenilenmesi için YSK'ye başvurdu. Ceylanpınar, Birecik, Kozluk ve Hasankeyf için gözler YSK'da.

AĞRI'DA 1 HAZİRAN'DA SEÇİM VAR

BDP Ağrı İl Örgütü, yerel seçimlerde BDP'nin kazandığının açıklanmasının ardından AKP'nin itirazları üzerine yapılan oy sayımını ve seçimin iptal edilmesini, binlerce kişinin katılımıyla düzenlediği eylemle protesto etti.

Eylemde konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Ağrı halkının oylarına sahip çıktığını vurgulayarak, “iradenizin ve meşru taleplerinizin arkasında durdunuz. 1 Haziran'da demokratik özerk Kürdistan'ın özgür kalesi Ağrı'dan tüm Kürdistan'a selam göndereceğiz" dedi.

BDP Ağrı Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık ise Ağrı'nın 30 Mart'ta iradesini ortaya koyduğunu, bunu hazmetmeyenlerin ise bu halkın iradesini gasp etmeye çalıştıklarını söyledi.

AKP'nin Ağrı'da her türlü hileye başvurduğunu belirten Sakık, "Hiç kimse kusura bakmasın Ağrı artık Kürt halkın kalesidir. Ağrı dağı Kürtlerindir. Bu kaleyi Kürtler fethetmiştir. Bir haftadır buralarda olağan üstü hal uyguladılar. Zannettiler Ağrılılar bunlara boyun eğecek. Kürt zora ve züllüme boyun eğmez. Ne tanka ve topa asla pirim vermez" ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI CEYLANPINAR'IN GİRİŞİNDE BEKLETİLDİ

Ceylanpınar’da ise binlerce kişi, iki arama noktasında durdurularak, girişleri engellendi. Tamamı seçilmişlerden oluşan 30'a yakın kişi ancak Ceylanpınar'a girebildi.

Aralarında HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP PM Üyeleri, Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı İsmail Asi'nin bulunduğu Diyarbakır ve Mardin seçilmişleri polis engeline takıldı. Viranşehir çıkışında yüzlerce polis ve asker tarafından kurulan kontrol noktasında bekletilen grup, araçlarda yapılan arama ve kimlik kontrollerinin ardından ancak ilçeye doğru hareket edebildi.

Yaklaşık 100 araçtan oluşan konvoy bu kez de Ceylanpınar'ın girişi olan Kepez mevkiinde durdurularak ilçeye girişler engellendi.

Milletvekili Gülser Yıldırım ve Gültan Kışanak'la birlikte seçilmişlerin tüm çabalarına rağmen polis ancak milletvekili, belediye başkanları ve meclis üyelerinin girişlerine izin verdi. Seyahat etme özgürlüklerinin ellerinden alındığını belirten BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz olaya tepki gösterdi. Kontrol noktasında Diyarbakır ve Mardinli seçilmişlerle birlikte bir açıklama yapan Kaymaz, Ceylanpınar'da silahlı çeteler silahlarla halkı tehdit ettiği zaman görmezden gelen polislerin, iradesi çalınmış, sıkıyönetim şartlarında yaşamak zorunda bırakılmış Ceylanpınar halkına destek vermek isteyenleri engellediğini söyledi.  Kaymaz, "Biz seçilmişler olarak ülkemizde bir ilçemizi gidip ziyaret edemiyoruz. Hiç bir ülkede böyle bir adalet yoktur. Ceylanpınar bizim için Diyarbakır, Mardin bir bütün olarak Kürdistan'dır. Halkımızı asla yalınız bırakmayacağız" diye konuştu.

CEYLANPINAR VE BİRECİK İÇİN YSK’YA BAŞVURU

Öte yandan BDP Ceylanpınar Belediye Eş Başkan Adayı İsmail Arslan, Ceylanpınar’da yapılan seçimlere ilişkin YSK’ya başvuruda bulundu. Başvuruda öncelikle seçimin yeniden yapılması bunun kabul görmemesi durumunda ise sayımın yeniden yapılması istendi. BDP Birecik Belediye Eş Başkan Adayı Sami Akşahin de aynı gerekçeyle Birecik’te yapılan seçimlere ilişkin YSK’ya başvuruda bulundu.

DİYARBAKIR'DA KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

BDP İl Örgütü tarafından düzenlenen protesto eyleminde halk, Bağlar Dörtyol'dan Koşuyolu Parkı'na kadar yürüyüş düzenledi.

Koşuyolu Parkı’nda açıklama yapan Diyarbakır İl eş başkanı Zübeyde Zümrüt, 6 gündür seçim sonuçlarının netleştirilmemesinin Türkiye'nin tarihinde görülmemiş bir kaos olduğunu söyledi.

Seçimlerden sonra ortaya çıkan durumun Kürt halk iradesine karşı yeni bir savaş hazırlığı ve kararlılığı olduğunu kaydeden Zümrüt, "Başta Ağrı olmak üzere partimizin belediye kazandığı birçok il, ilçe ve belde önce hırsızlıkla ele geçirilmeye çalışılmış, bunda başarılı olmayınca da asker ve polis sevkiyatlarıyla fiili bir işgal harekâtı başlatılmıştır. Halkın iradesini hiçe sayan anti demokratik zihniyet sahipleri Kürdistan şehir ve sokaklarını savaş alanına dönüştürmüştür" şeklinde konuştu.

VAN'DA DA MÜDAHALE VARDI

BDP Van İl Örgütü, Ağrı'daki gelişmelere dikkat çekmek için Feqiyê Teyran Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını yapan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, AKP’nin hırsızlık, yalan, dolan ve talanlarını seçimlerden sonra da sürdürdüğünü belirterek, kazandıkları belediyelerin zorla ve hileyle ellerinden alınmak istendiğini söyledi. İtah, “Bizler irademize dokunan elleri kabul etmeyeceğiz. Bu oyunlara karşı serhıldan hakkımızı kullanacağız. AKP’nin savaş tezgahlarını bir kez daha kınıyoruz” dedi.

İtah’ın açıklamasının ardından Beşyol Meydanı’na yapılmak istenen yürüyüşe polis izin vermedi. Bunun üzerine kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. “Ağrı halkı yalnız değildir”, “Biji Serok Apo” sloganları ile parti binasına geri dönmek isteyen kitleye polis, Soydan Kavşağı’nda müdahale etti.

Nusaybin’de biraraya gelen yüzlerce kişi, “Ceylanpınar’ı AKP’ye ve çetelere bırakmayacağız”, “Kürdistan’ı AKP ve çetelerine bırakmayacağız” pankartları eşliğinde İpekyolu’na yürümek istedi. Kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de protestolar vardı. Hükümet konağı önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşan BDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ahmet Çeter, "Kürt halkının büyük bedellerle kendini yönetmek için ortaya koyduğu irade teslim alınmaya çalışılıyor. BDP olarak kirli hesaplar yaparak kirli kazanımlar elde etmek isteyen tüm kesimleri lanetle ve şiddetle kınıyoruz" dedi. 

BATMAN’DA HALK ADLİYE ÖNÜNDE

Batmanlılar ise Hasankeyf ve Kozluk seçimlerindeki hileleri bir yürüyüşle protesto etti, BDP İl Örgütü ise seçimlerin iptali için YSK’ye başvurdu. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ardından BDP Batman İl Örgütü, seçimlerde hile ve usulsüzlük yapıldığına dair ellerinde bulunan delilleri Yüksek Seçim Kurulu bürosuna teslim ederek Hasankeyf ve Kozluk ilçelerindeki seçimlerin iptali ve yenilenmesini talep etti. (ANF)