Başbakan'ın şikâyeti üzerine Facebook'taki incelemede 3 bin sayfa belirlendi, çok sayıda ifade alındı.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının geçen yıl yaptığı şikayetler üzerine sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Erdoğan'a hakaret ettiği ve küçük düşürdüğü iddia edilen görüntüler yayınlayan kişiler hakkında soruşturma açıldı.

 

Avukatların başvurusunun ardından inceleme açan Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'nın "Bu sayfaları ve kişileri belirleyin" talimatı üzerine harekete geçen Bilişim Polisi, Facebook üzerinde söz konusu profilleri ve hakaret içerdiği iddia edilen yazı ve görüntüleri tek tek saptadı. Tespit edilen yaklaşık 3 bin profil hakkında yasal işlem başlatıldı.

 

Bu sayfaların sahte olup olmadığını da araştıran polis, IP adresleri üzerinden adreslerini tespit ettiği kişilerin ifadelerini aldı. İstanbul'da oturanlar emniyete çağrılırken, diğer illerdeki kişiler için savcılığa yazı gönderildi. Bu kişiler hakkında "Başbakan'a sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret" suçlamasıyla soruşturma açıldı.

 

Soruşturma kapsamında birçok kişinin Facebook profilinin kapatıldığı, bazı kişilere de kapatma uyarısı yapıldığı öğrenildi. Bu yöndeki soruşturmanın daha uzun süre devam edeceği belirtilirken, bundan sonra da aynı içerikli sayfa açan kişilere de yasal işlem yapılacak. Suçlanan kişilere dava açıldığı takdirde 2 yıla kadar hapisleri istenebilecek.