Demokrasi ve emekten yana 25 parti ve örgüt, Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin çağrısıyla önceki gün Ankara’da biraraya geldiler.

Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, demokrasi güçlerinin ayrı ayrı ve birlikte neler yapabilecekleri üzerine görüş alışverişi yapıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre, benzer toplantılarının ilerleyen günlerde de sürebileceği belirtiliyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrıcısı olduğu toplantıya aralarında EMEP, ÖDP, HTKP, EHP, DİP gibi siyasi partilerin yanısıra, Halkevleri ile Partizan, DHF, Kaldıraç gibi siyasi çevreler de katıldı.

Beş saate yakın süren toplantıda, Türkiye ve Kürt illerinde yaşanan gelişmeleri parti ve siyasi oluşumların nasıl değerlendirdiği konuşuldu.

Kürt illerinde süren savaşın geldiği boyut ve barış çabalarının yanı sıra işçi ve emekçilerin haklarını gasp etmeye dönük hükümetin tutumu, akademisyenlere yönelik cadı avı, basın ve ifade özgürlüğüne saldırılar ve Cerattepe direnişi ile yeniden ısınan çevre mücadelesi de gündeme geldi.

Tüm bu saldırılara karşı ortak bir karşı duruşun yol ve yöntemlerini birlikte yaratmak üzerine tartışmalar yürütüldü. Toplantıda, benzer buluşmaların daha geniş katılımlarla devam etmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, “Ortak mücadele imkanlarını değerlendirme toplantısıydı. Bir karar alma, toplantısı değildi. 25 parti ve kurum katıldı.

Partiler, kurumlar ortak mücadeleyi geliştirme sorumlulukları, bunun yol ve yöntemleri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Devam edecek toplantılar. Faydalı olduğu yönünde eğilim ortaya çıktı. Demokrasi güçlerinin bu süreçte yakın temasta olması, birbirini daha yakından anlaması için toplantıların olumlu olduğunu düşünüyoruz.