VAN - BDP ve DTK heyetinin Van, Erciş ve köylerde yaptığı incelemeye ilişkin açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın "İlk 24 saatte geç kaldık" sözlerini hatırlatarak, "24 saat değil 15 gün geç kaldınız" dedi. Deprem üzerinden 15 gün geçmesine rağmen halkın hala sokaklarda sabahladığına dikkat çeken Demirtaş, hükümettin derhal Erciş ve Van’ı afet bölgesi ilan etmesini istedi

Kurban Bayramı'nı Van'daki depremzedelerle geçiren BDP ve DTK heyeti, yaptıkları inceleme ve gözlemlerin ardından basın toplantısı düzenledi. Van Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda yapılan basın toplantısına DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş katıldı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da yaşanan ağır deprem felaketi nedeniyle ilk saatlerden bu yana Van halkının yanında olma, kısmen de olsa yaralarını sarma gayreti içinde olduklarını belirterek, "Bayram vesilesiyle de Meclis grubumuzun ve belediye başkanlarımızın önemli bir kısmının Demokratik Toplum Kongresi ile de birlikte Van'daydık, Erciş'teydik. Buruk da olsa en azından bayramda bir arada olmanın ve halkımızla birlikte acıları paylaşmanın önemli olduğuna inandık ve dünden beri arkadaşlarımızla birlikte Van ve Erciş'in mahallelerinde köylerinde, hem depremin yol açtığı felaketin yaralarının ne durumda olduğunu inceledik hem de halkımızın bayramını kutladık" dedi.

‘TEK POZİTİF YAN YAPILAN YARDIM VE DANAYIŞMADIR’

Yaşanan trajedinin yaşayanlar açısından kelimelerle anlatılabilecek bir durum olmadığının altını çizen Demirtaş, "Van halkı 15 gündür bu trajediyi yaşıyor. Her yerde aynı travma, aynı trajedi, aynı dram kesintisiz bir şekilde depremin olduğu ilk saniyeden bu yana yaşanıyor" diye konuştu. Halkın yaralarını sarmak için ilk saatlerden itibaren destek olan halkın yardımlarının anlamlı olduğunu ve dünyanın Türkiye'nin her yerinden yardımların Van'a ulaştığını kaydeden Demirtaş, Van halkı ile dayanışma gösteren herkese teşekkür etti. Yapılan yardım ve dayanışmanın deprem boyunca tek pozitif yan olduğunu söyleyen Demirtaş, "Herkes burada o yardımların sıcaklığını hissetti. Halkın gönderdiği yardımlar devletin buraya ulaştırmaya çalıştığı yardımların birkaç katı oldu. Sivil yardımlar tek başına devletin resmi yardımlarının birkaç katı oldu. Böylesi bir duyarlılık son derece anlamlıdır. Halen de bu duyarlılık devam ediyor. Özellikle Avrupa'dan ve Türkiye'nin birkaç noktasından sivil yardımlar akmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

’24 SAAT DEĞİL 15 GÜN GEÇ KALDINIZ’

Hem 15 gündür yaptıkları açıklamalar hem de dünden bu yana BDP ve DTK'lilerin yapmış olduğu incelemeler sonucunda elde ettikleri bazı gözlem, tespit ve önerilerinin olduğunu dile getiren Demirtaş, "Sayın Başbakan bir özeleştiri yapmıştı. 'İlk 24 saatte geç kaldık' diye. Dün yapmış olduğumuz çalışmalarda edindiğimiz izlenimlerde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki keşke geç kalınan saat 24 saat olsaydı. 15 gün geçti aradan devletin hükümetin varlığı halen hissedilmiyor. 24 saat değil 15 gün geç kaldınız. 15 gündür hükümet olarak yoksunuz. Bunu üzülerek ifade ediyorum. Keşke hükümet olarak burada yaraları sarmış olsaydınız ve bu basın toplantısını size teşekkür etmek için düzenlemiş olsaydık. Böyle bir ciddiyetsizlik, böylesine bir saygısızlık, Van halkı tarafından herhalde daha rahat görülüyor. Medyanın kopardığı yaygaraya rağmen halk, halen sokakta sabahlıyor, soğuk çadırlarda sıcak yemek bulamadan sabahlıyor. Korku içerisinde panik içerisinde, kimi mecburen evlerine girerek, kimi dışarıda sabahlayarak günlerini geçiriyor ve Van halkı 15 gündür tek bir saniye bile huzur bulmuş değil. 2 bin 700 artçı deprem yaşandı ve halen devam ediyor. Ama ortada ne bir kalıcı konut faaliyeti var, ne konteynır konusunda bir ilerleme var ne geçici konut faaliyeti gözle görülür bir şekilde var. Yani Van halkı bu kışı nasıl geçirecek hiç kimse bilmiyor. Bir devlet yetkilisi de çıkıp bunu açıklamıyor. Plan nedir, program nedir geçici konutlar kaç tane, hangi tarihte nereye yapılacak, kalıcı konutlar kaç tane ne zaman yapılacak bilgi yok. Bu çadırlar Van'ın kış koşullarına dayanabilecek çadırlar değil. Daha şimdiden çadırın kendisi donmaya başladı. Yarın öbür gün kar yağdığında eksi derecelerde orası eskimo evlerine dönecek. Buz tutacak çadırlar. Çocuklar insanlar kalamaz orada. En acil ihtiyaç geçici konuttur. Kalıcı inşaatların da derhal çalışmalarına başlanması lazım. Neyi bekliyorlar anlamış değiliz" dedi.

‘VAN’IN KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Van'ın afet bölgesi ilan edilmesi için defalarca çağrı yaptıklarını vurgulayan Demirtaş, "Ne Erciş ne Van hala afet bölgesi ilan edilmedi. Ne olması gerekiyor. Hükümete göre ölü sayısı kendilerine göre yeterli mi değil, Van, Erciş yeterince enkaza mı dönmedi? Neden afet bölgesi ilan edilmiyor? Neden bu ciddiyetle yaklaşılmıyor. Hükümet derhal Erciş ve Van'ı afet bölgesi ilan etmeli. Aksi takdirde Erciş ve Van'ın yeniden şehirleşmesi imkansızdır. Elimizdeki verilere göre 200 bin yurttaş Van'dan geçici olarak göç etmiş durumda. Erciş hakeza öyle. Hayalet şehirlere dönüştü buralar. Ama hükümetin, her şey yolundaymış gibi sadece depremle ilgili, Başbakan'ın yapmış olduğu açıklamalar, BDP'ye tehditleri hakaretleri içeriyor. Başbakan'ın başka bir derdi çalışması yok. Birkaç gün sonra Van Türkiye'nin gündeminden düşecek ve Van halkı kendi kaderiyle baş başa bırakılacak. Biz buna izin vermeyeceğiz. Her gün her saat Van ile ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hükümetin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi konusunda hem muhalefetimizi sürdüreceğiz hem de Van'da iktidar olmanın sorumluluğunu ve gereğini yerine getireceğiz. Van yeniden inşa edilene kadar, Van halkı yeniden gülene kadar durmak yoktur" ifadesinde bulundu.

‘2012 BÜTÇESİNDE VAN İÇİN CİDDİ BİR BÜTÇE AYIRLMALI’

Afet Koordinasyon Merkezi'nin aradan geçen 15 güne rağmen, geçici gözlem hasar tespit raporu olduğunu kalıcı raporlara başlanmadığını kaydeden Demirtaş, yurttaşların evlerine girip girmeyeceği konusunda hızlıca teknik raporların hazırlanması ve hasarların karşılanması için ciddi bir bütçenin hazırlanması gerekliliğini belirtti. 2012 bütçesinde Van için ciddi bir bütçe ayrılması gerektiğine de işaret eden Demirtaş, "Şu anda geçici gözlem raporları var ve sadece çok katlı binalar için hazırlanmış durumda. Tek katlı iki katlı binalar ve köyler bu raporların dışında. Orada hasar durumu nedir resmi olarak devletin elinde bu bilgi yok. Bunların da hızla yapılması lazım" şeklinde konuştu.

‘VALİ İSTİFA EDİP GİTSİN AKP’DE GÖREV ALSIN’

Yurttaşların halen nereye başvuracakları konusunda bilgi sahibi olmadığına değinen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sokaklarda dolaşırken insanlar bizlere soruyorlar. Hasar tespiti ne zaman başlayacak dilekçelerimizi nereye vereceğiz şeklinde. Valiliğin, kaymakamlığın gün aşırı bilgilendirme toplantısı yapması lazım. Ama Valilik, halkı bilgilendirmek dışında AKP milletvekillerini memnun etme telaşı içinde. AKP milletvekilleri ile dolaşıyor yardımları onlarla dağıtıyor. AKP'ye hoş görünme şirin görünme çabası içinde. Tek kaygısı bu. Böyle bir vali Van'ın Valisi olamaz. Kendisine istifa et çağrısı yapacağız ama biliyoruz ki böyle bir gururlu davranışı da olamaz. Yine de gururuna yediremiyorsa bu söylediklerimizi AKP'nin valisi olmaya devam edecekse istifa etsin gitsin AKP'de görev alsın."

‘BAŞBAKAN VAN DEPREMİNİ SİYASİ BİR RANT FIRSATINA DÖNÜŞTÜRME ÇABASINDA”

Vali'nin AKP'yi örgütleme derdine düştüğünü de sözlerine ekleyen Demirtaş, "AKP'yi tekrar nasıl Van'a, köye taşıyabilirimin derdinde. Başından beri partizanlığa yer vermedik. Hep insani kimliğimizle ön plana çıkmaya çalıştık. Yaptığımız yardımların asla ve asla reklamını yapma saygısızlığı ciddiyetsizliği içine girmiyoruz. Ama AKP, Başbakan başta olmak üzere Van depremini siyasi bir rant fırsatına dönüştürme çabası içinde. Bu bizi incitiyor. Van halkını da incitiyor. Bu enkazın altında siyasi rant aramak insanlığa karşı ciddi bir terbiyesizliktir. Bundan vazgeçin. Van halkı hizmet bekliyor, olanaklar da sizin elinizde. Devletin bütün gücü sizin elinizde, ya yetkileri yerel yönetimlere devredin biz gereğini yapalım ya da siz gereğini yapın. İstifa ederek başlayın. Tek merkezde koordinasyonu sağlayalım diye defalarca belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz girişimde bulundular. En son iki gün önce kriz merkezinde belediyeye nihayet bir yer tahsis edildi. Halen koordinasyon tam olarak sağlanmış değil. Bu kadar bir partizanlık ayrımcılık böylesine bir zihniyet nasıl bu deprem felaketinin yaralarını sarabilir" şeklinde konuştu.

‘KÖYLÜLER KADERLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILIYOR’

Van'ın ticaret hayatının bitmiş durumda olduğunu söyleyen Demirtaş, hayvancılıkla uğraşanların barınağının olmadığını belirterek, halkın ne yapacağını bilmediğini kaydetti. Demirtaş şöyle devam etti: "Van'ı bitirmek üzereler ama bunun reklamını pazarlamasını öyle bir yapıyorlar ki bilmeyen de yeni bir Van inşa edildi bitti Vanlılar taşındı da mutlu mutlu bir şekilde bahçelerinde oynuyor zannedecek. Köylerin durumu gözden ırak, gönülden de ırak misali basına yansımadığı için çok daha vahim. Bu köylere henüz insani kalıcı yardımlar ulaşmamakla birlikte köylülerin bu kışı nasıl geçireceklerine dair tek bir proje fikir bile yok. Sadece göstermelik köyler ziyaret ediliyor. Arkasından köylüler kaderiyle baş başa bırakılıyor."

‘KADINLAR İKİ DEFA DEPREMİ YAŞIYOR’

Van Belediyesi'nin Türkiye'nin dört bir yanından gelerek gönüllü olarak zarar ziyan tespitinde ve binaların hasar tespitinde çalışmak isteyen 77 teknik elemanı koordinasyona bildirdiğini, Valiliğin bunu reddettiğini hatırlatan Demirtaş, "Yüzüncü Yıl Üniversitesi 22 bin öğrenciye sahip, üniversitenin bu yıl eğitim yapamayacağı belirtiliyor. Öğrencilerin çoğu diğer üniversitelere misafir öğrenci statüsüyle gönderilecek deniliyor. Durum bu kadar vahim. Bunlar anlaşılmazsa Van halkı çok ciddi risklerle karşı karşıya kalır" diye konuştu. Demirtaş, sağlık konusunda da ciddi sorunların olduğunu sözlerine ekledi. Kadınların depremin yükünü iki kat çektiğini ifade eden Demirtaş, "Kadınlar iki defa depremi yaşıyor. Bu nedenle kadınlar konusunda hem diğer çocukları da kapsayacak şekilde psikolojik rehabilitasyon hizmetleri ve kadınların en azından yaşamlarını kolaylaştırma konusunda her yere çadırlara veya kendi konutunun bahçesine çadır kurmuşsa oraya en azından hizmetlerin sunulması lazım. Ortak çamaşırhaneler olabilir, ütü merkezleri olabilir" dedi.

BDP’NİN YAPTIĞI YARDIMLAR

Ulusal ve uluslararası alanda ciddi bir sivil yardımın Van'a aktığını dile getiren Demirtaş, gittikleri her yerde yardımların nereye gittiği konusunda şikayet aldıklarını söyledi. Kendilerinin yaptıkları yardımların internet sitelerinde bütün detayları ile yer aldığını belirten Demirtaş, Van merkeze 380 kamyon ve tır yardım ulaştırdıklarını, Erciş'e ise 284 kamyon ve tır ulaştırdıklarını ve bunun bütün detaylarının sitelerinde yer aldığını vurguladı. Demirtaş, 27 mahalle, 91 köye yardım ulaştırdıklarını, Diyarbakır, Silvan, Nusaybin, Batman, Kızıltepe belediyeleri ilk saatlerden itibaren kesintisiz olarak 3 öğün sıcak yemek servisi yaptıklarını dile getirdi.

‘HÜKÜMET GELEN YARDIMLARI NEREYE HARCADIĞINI AÇIKLASIN’

Valiliğe ve hükümete gelen ulusal ve uluslararası yardımları merak ettiklerini kaydeden Demirtaş, milyonlarca Euro, dolar geldiğini bunların nereye harcandığının bilinmediğini ifade etti. Demirtaş, hükümete gelen yardımların nereye harcandığının derhal açıklanmasını istedi.

‘VAN HALKI VALİ’NİN TUTUMUNDAN ZARAR GÖRÜYOR’

Demirtaş, son olarak acil geçici konutların yarından itibaren yapımına başlanması gerektiğini ve 10 gün içinde bitmesi gerektiğini belirterek, "Her şey insan içinse devlet de insan içinse ihtiyaçların çok hızlı bir şekilde karşılanması lazım. Hangi hızla, mesela İsrail'den tank alırken ne kadar hızlı ihale yapılıp parası ne kadar hızlı gönderiliyorsa, ABD'den füze alınırken ne kadar hızlı alınıyorsa, ondan daha hızlı olmalıdır geçici konutlar. Silahlara harcanan paradan daha kutsaldır bu işler. Devlet bunun için vardır. İkincisi koordinasyon sorunu. 15 gündür haykırıyoruz. Van halkı bundan zarar görüyor. AKP patentli Vali, BDP'li seçilmiş belediye başkanı ile çalışma arzusu içinde olmadığı için Van halkı bunun acısını çekiyor. Bu vali ile olmuyorsa yeni bir vali ile koordinasyon sağlanmalı. Üçüncü önemli konu da şeffaflıktır. Yardımlar konusunda şeffaflık bekliyoruz" dedi.

Demirtaş, BDP blok milletvekilleri olarak küçük katkı olsun diye aralarında topladıkları 55 bin TL'lik yardımı Van halkına destek olması için arkadaşlarına bırakacaklarını belirtti.

Gazetecilerin sorduğu bir soruyu yanıtlayan Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, dağıtılan yardımların adilane dağıtılmadığını, mağdur olan yurttaşlar için açıklanmış bir planın olmadığını ifade etti.