HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasakları süresince Cizre, Yüksekova, Şırnak, Nusaybin ve Sur’da hayatını kaybeden ve kimsesizler mezarlığına gömülenler için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi verilerine göre; Cizre’de 33 kişinin cenazesine ulaşılamamış, Yüksekova’da 45 kişi Erzurum Kimsesizler Mezarlığı’na ve Nusaybin’de 59 kişi farklı kimsesizler mezarlıklarına defnedilmiş.

Sur’da yaşamını yitiren 220 kişiden 24 kişi kimsesizler mezarlığına defnedilirken 196 cenazenin ise Diyarbakır, Malatya, Antep ve Elazığ ATK’lerda kimlik teşhisi için bekletiliyor.

İdil ve Şırnak’ta da kimsesizler mezarlığına definler gerçekleşmiş.

HDP'li Beştaş, dilekçesinde şu bilgileri verdi:

Sokağa çıkma yasaklarının uygulanmaya başlandığı ilk tarih olan 16 Ağustos 2015 ile 1 Haziran 2017 tarihleri arasında Diyarbakır (127 kez), Mardin (32 kez), Hakkâri (20 kez), Şırnak (13 kez), Bitlis (8 kez), Batman (3 kez), Muş (4 kez), Bingöl (5 kez), Tunceli (5 kez) ve Elazığ (1 kez) olmak üzere toplam 10 il ve en az 43 ilçede, resmi olarak tespit edilebilen en az 218 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasağı ilanı gerçekleşmiştir.

Yine TİHV verilerine göre, 16 Ağustos 2015 ile 16 Ağustos 2016 tarihleri arasında en az 321 yurttaş sadece resmi sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş zaman dilimleri içerisinde, ilgili çatışma ortamlarında yaşamlarını yitirmiştir.

Bu kişilerden; 73’ü çocuk, 70’i kadın ve 30’u 60 yaşın üzerindedir. Ölümlerine ilişkin bilgiye erişilebilen en az 73 sivilin sağlığa erişim hakkından yoksun bırakılmaları sonucu yaşamlarını yitirdikleri tahmin edilmektedir.

Öte yandan ölümlerine ilişkin bilgiye erişilebilen en az 202 sivilin ise ev sınırları/kapalı alanlar içerisinde; 23 kişinin ise sokağa çıkma yasağı ve çatışma ortamının yarattığı etki ile sağlık sorunları yaşamaları sonucu yaşamlarını yitirdikleri düşünülmektedir. Çarpıcı bir durum olarak ev sınırları/kapalı alanlar içerisinde yaşamlarını yitiren 202 sivilden 147’si sadece Cizre ilçesindendir.

Cenazelere ilişkin gerekli hukuki süreç işletilmeksizin kimsesizler mezarlıklarına definler gerçekleştiğini hatırlatan Beştaş, Meclis araştırma komisyonu kurularak cenazelerin teşhisinin sağlanmasını istedi.