İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık'taki 'yolsuzluk ve rüşvet soruşturması' kapsamında iş adamı Rıza Sarraf ile dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Ekrem Aydıner yürütüyordu.

Kararda "usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı" gerekçesiyle, bu suçlardan kovuşturmaya gerek duyulmadığı ifade edildi.

SÜLEYMAN ARSLAN’IN DOSYASI AYRILDI       

Başsavcılık, evinde ayakkabı kutuları içinde 2 milyon dolar ve 2.5 milyon euro bulunan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan'a ilişkin de "dosyasının ayrılması" kararı verdi.

Dosyası, "Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet" suçundan yürütülmek üzere başka bir esasa kaydedilen Arslan hakkında diğer suçlardan ise takipsizlik hükmü verildi.

17 ARALIK’TA NE OLDU?       

17 Aralık sabahı İstanbul Başsavcı vekili Zekeriya Öz’ün koordinasyonunda Savcı Celal Kara’nın talimatıyla 3 ayrı soruşturmayla ilgili “rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık” iddiasıyla operasyon başlatıldı.

Operasyonda 4 Bakan’ın oğlu, Halkbank Genel Müdürü, Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 89 kişi gözaltına alındı.

Halk Bankası Genel Müdürü Aslan’ın evindeki ayakkabı kutusundan 2 milyon dolar ve 2.5 milyon euro çıktı. Aslan savcıya verdiği ifadede “O paralar okul yapmak için toplanan bağış paraları” olduğunu söyledi.

Operasyon, İstanbul Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Başsavcısına haber verilmeden yapılmıştı.

Hükümet, bütün bunları 'Cemaat'in kendisine bağlı polis müdürleri ve savcılar üzerinden hükümeti devirme çabası' olarak değerlendirerek operasyon talimatı veren savcılarla polis müdürlerini ya görevden aldı ya da görev yerlerini değiştirdi.

Bu dönemde, Egemen Bağış Avrupa Birliği Bakanlığı görevinden alınırken, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bakanlık görevlerinden istifa etti. 4 Bakan hakkındaki iddiaları araştırmak Meclis'te komisyon kuruldu. (Al Jazeera Türk)