Meclis Genel Kurulu’nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin ikinci turu yapıldı.

Evrensel’den Sultan Özer’in haberine göre, maddelerin tümü üzerinde yapılan oylama 376 'Evet' oyuyla referanduma gidilmeden TBMM'de dokunulmazlık teklifi kabul edildi.

HIZLI BİR SÜREÇ İŞLETİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP milletvekillerini işaret ederek, “dokunulmazlıkları kaldırılsın” talimatının ardından hızlı bir süreç işletilerek, dokunulmazlıkların, anayasaya eklenecek geçici madde ile bir kereye mahsus kaldırılması gündeme gelmişti.

Süreç hem yeni fezlekelerin hazırlanıp. Meclis'e gönderilmesinde, hem de Meclis'te görüşmelerde hızlandırılarak, oldu bittiye getirilmek istendi. Öyle ki, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında gönderilen fezlekede tarih 16 Ağustos 2016 olarak yazıldı.

Dokunulmazlık teklifinin ilk tur oylaması sırasında milletvekilleri fezlekelerin sayısını ve içeriğini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

YÜZDE 99'U MUHALEFETE AİT

CHP'li Ali Şeker, son bir ay içerisinde gönderilen 100 dokunulmazlık fezlekesinin 99'unun muhalefete, sadece birinin AKP'ye ait olduğunu hatırlattı.

“Bütün bu yüzde 99'u muhalefet için hazırlanan fezleke yarışı, bu bağımsız yargıya ne kadar güvenebileceğimizin de bir göstergesi aslında. Meclisin yüzde 42'si muhalefet, yüzde 99'u muhalefet fezlekeleriyle dolu” değerlendirmesini yapan Şeker, “Bakanların dokunulmazlıklarını kaldırmayla ilgili niye hiçbir tavır geliştirmiyorsunuz? diye sordu. Şeker, Bakan Bozdağ'a, “2 bin TIR dolusu silah gönderenlerle ilgili hiçbir fezleke hazırlandı mı acaba?” sorusunu da yöneltti.

330 FEZLEKEDEN 667'YE

HDP'li Mithat Sancar da komisyona havale edilen, 182'si HDP'lilere ait 330 fezleke bulunurken, ilk turun oylandığı gün sayının, 405'i kendilerine ait toplam 667 olduğuna dikkat çekti. “Demek ki bir aceleniz var, hızla bizimle ilgili fezlekelerin hazırlanıp, Meclise intikalini veya Adalet Bakanlığına intikalini sağlayan bir talimat, bir emir yargıya gitmiş görünüyor” diyen Sancar, yargının, savcıların hukuku ayaklar altına alarak nasıl hızla fezleke hazırladıklarını söyledi.

ADALET BAKANI'NA GÖRE FEZLEKELERDEKİ SUÇLAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise fezlekeleri suç niteliğine göre şöyle sınıflandırdı:

“Terör suçlarından 216 adet, hakaret suçu 201 adet, yaralama suçu 11 adet, görev suçları 38 adet, sahtecilik suçları 6 adet, tehdit suçu 18 adet, gizliliğin ihlaline ilişkin suçlar toplamı 11 adet, suçu ve suçluyu övmek 55 adet, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24 adet, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet 119 adet, 298 sayılı Seçim Kanunu'na muhalefet 11 adet, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet 3 adet, iftira 13 adet, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na muhalefet 1 adet, halkı askerlikten soğutmak 2 adet, mala zarar verme 1 adet”.

Bakan Bozdağ dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra sürecin nasıl işleyeceğini de şöyle anlattı:  “Sürecin nasıl işleyeceği tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun uygulanması suretiyle ortaya çıkacaktır. Sadece, Meclisin kabulünden sonra dosyaları Meclis iade edecektir, Başbakanlık, orası Adalet Bakanlığına, Adalet Bakanlığı da ilgili soruşturma yapan yerlere iade edecektir. Ondan sonrası Usul Kanunu çerçevesinde işleyecektir.”