Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), 12 Eylül askeri darbesin yapanlar hakkındaki iddianameyi kabul eden Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya müdahil olacaklarını belirtti. İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapan EDP üyeleri, 12 Eylül'e, sorumlularına, kanun ve kurumlarına, uygulamalarına ve uzantılarına karşı mücadelenin sesi olacaklarını söyledi.

“Siyasal ve toplumsal yaşamımızın gerçek demokrasiye kavuşması artık ertelenemez bir özlem ve somut beklenti haline geldi. Geçmişinin karanlık sayfalarını aydınlatmak, gerçeklerle yüzleşmek, o dönemlerle köklü bir şekilde hesaplaşmak demokrasiye giden yolu açacaktır.” diyen Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, dün Adliye önünde yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“12 Eylül 1980 Askeri Darbesini yapanların ve o karanlık günlerde halka zulmedenlerin mahkeme önüne çıkartılması, basit bir hesaplaşma ve yaraların sarılması değil, mevcut siyasal ve toplumsal yapımızın demokratikleşmesinde önemli bir dönemeç olacaktır.

Kanlı darbenin başları Evren ve Şahinkaya hakkındaki dava binlerce mağdurun ve bütün yurttaşların haklı beklentileriydi.

Gücünü darbecilerden ve her türlü insanlık dışı muamelenin utanmazca savunulduğu siyasal iklimden alan işkenceciler halen aramızda "saygın yurttaşlar" olarak dolaşıyorlar. Bu karanlık rejimin insafsız uygulamalarında rol sahibi olanların yargılanmasının önüne hiçbir mazeret çıkarılamaz. İnsanlık suçunun bu failleri ve ortakları mutlaka hesap vermelidir.”

Darbe soruşturması dosyasından ayrılan işkence ve diğer insanlık dışı suçlara ilişkin yürütülen soruşturmanın da bir an önce bitirilip davasının açılması gerektiğine dikkat çeken EDP İl Başkanı Cangı,  Özel Yetkili Mahkemeler ile Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’yla, Terörle Mücadele Yasası gibi Anayasadaki anti demokratik yasa ve işleyişlerin de bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Basın açıklamasında, 12 Eylül’ün  baskıcı, otoriter, tahakkümcü, anti-demokratik bir devlet yapılanmasının adı olduğuna dikkat çeken  EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı “Varlığını halen sürdüren sayısız darbe yasası,  kurumu ve uzantılarının tasfiyesi hemen gerçekleşmeden demokratikleşme önünde ciddi bir mesafe alınmış olmayacaktır.” görüşünü savundu.

Açılan davaya müdahiliz" yazılı pankart taşıyan grup, "12 Eylül'ün hesabı sorulacak" şeklinde slogan attıktan sonra dağıldı.