33. İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl, Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'ya verildi.

Sağlık sorunlarından ötürü İstanbul'a gelemeyen Wajda'nın ödülünü, yönetmenin festival programında, "Ustalar" bölümünde yer alan Walesa filminin yapımcısı Michal Kwiecinski aldı.

Ödül, Atlas sinemasındaki gösterimi sırasında İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından verildi.

Festivale teşekkürlerini salonda gösterilen video ile ileten Andrzej Wajda, "Filmlerimizin izlenme şekli, seyircilerin tabii önce ülkemizde büyük bir ilgiyle karşılanması, sonra da sınırları aşıp dünyada ilgiyle izleniyor olması da çok önemlidir, bundan bahsetmek lazım.

Resimler, görüntüler sadece bizim için değil, bütün dünyadaki insanlar için hemen hemen aynı şekilde algılanır, anlaşılır. Tabii belki biz bazı konularda daha çok şey biliriz ama eminim Türk sinemasının da bizim için erişilmez sırları vardır, biz yine de Türk filmleriyle yakından ilgileniriz ve bu çok güzeldir.

Sabah uyanıp kalktığımda 'Bir film yapmak lazım' diyorum, 'Tembelliğe mahal yok' diyorum. Tabii amacım, kendim için film yapmak değil. İnsanların ne için yaşadıklarını, ne aradıklarını düşünüyorum. Bu işin çok güzel bir meslek olduğu kanaatindeyim. Ve böyle bir ödül yani Yaşam Boyu Başarı Ödülü, bir yönetmenin alabileceği en güzel mükâfattır" dedi.

YILIN EN İYİ POLİTİK FİLMLERİNDEN BİRİ

Ödül töreni sonrasında ise Andrzej Wajda'nın son filmi Walesa: Man of Hope / Walesa'nın gösterimi yapıldı.

Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska ile Iwona Bielska'nın başrollerini paylaştığı Walesa, Nobel Barış Ödülü sahibi Lech Walesa'nın haklarını savunan bir dok işçisinden önce Dayanışma Sendikası liderliğine, oradan Polonya'nın cumhurbaşkanlığına uzanan benzersiz yolculuğunun hikâyesini anlatıyor.

Polonya'nın En İyi Yabancı Film Oscar adayı olan ve ilk gösterimini Venedik Film Festivali'nde yapan Walesa, sinema eleştirmenleri tarafından da yılın en iyi politik filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Walesa: Man Of Hope / Walesa'nın diğer gösterimleri 14 Nisan Pazartesi günü 13.30'da ve 20 Nisan Pazar akşamı 19.00'da Nişantaşı Citylife (City's)'de olacak.

POLONYA FİLMLERİNE AYRI BİR YER

Film Festivali bu yıl, Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde, Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı bir dijital platform olan Culture.pl ile işbirliği içinde, Polonya filmlerine ve Polonyalı sinemacılara ayrı bir yer ayırıyor.

Bu kapsamda festivalde ayrıca "Polonya Canlandırma Sineması" başlıklı özel bir bölüme de yer veriliyor.

ANDRZEJ WAJDA KİMDİR?

Polonya’da yeni bir kültürel ve siyasal iklim yaratılmasına katkıda bulunan Wajda, İkinci Dünya Savaşı’nda, Katyn katliamı sırasında öldürülen bir süvari subayının oğluydu. Henüz 16 yaşındayken

Direniş’e katılan Wajda, savaş bitince Krakow’da güzel sanatlar okuyarak ardından Lodz Sinema Okulu’nda eğitimine devam etti.

Pokolenie / Bir Kuşak (1954) adlı ilk filmiyle başlayıp Varşova Ayaklanması hakkında yapılan ilk film Canal / Kanal (1956) ile devam eden ve başyapıtı Popiół i diament / Küller ve Elmas (1958) ile tamamlanan üçlemesi, savaşın yol açtığı toplumsal ve psikolojik acıları anlatıyor.

Bu filmleriyle Polonya ekolünü başlatan Wajda, ilk kez diğer ülkelerin seyircilerine de ulaşmayı başararak, 1970’ler başında kendi film birimi “X”i kurdu. Agnieszka Holland ve Ryszard Bugajski’nin de aralarında olduğu genç sinemacıları çevresine toplayan yönetmen, siyasi olarak “zor” sayılan projeleri hayata geçirmek için kendi uluslararası saygınlığından yararlandı.

Man of Marble / Mermer Adam (1977), Man of Iron / Demir Adam (1980) ve Walesa: Man Of Hope / Walesa üçlemesiyle de adından söz ettiren Wajda, ülkesinde gitgide yükselen huzursuzluğu yansıtarak açıkça Dayanışma’yı destekledi. Wajda, 2000 yılında sayısı 35’i aşan filmleri için Onur Oscar’ına layık görüldü. (Ajanslar)