Alfred Hitchcock'un 9 sessiz filmi, 7-17 Kasım tarihlerinde İstanbul Modern Sinema'da gösterilecek.

İstanbul Modern'den yapılan yazılı açıklamaya göre, British Council işbirliğiyle, beyazperdede "gerilimin efendisi" olarak kabul edilen Alfred Hitchcock'un 9 sessiz filmi, Türkiye'de ilk kez gösterime sunulacak.

Yönetmenin DCP formatında gösterilecek filmlerine, İngiltere'den John Sweeney, Türkiye'den ise Replikas, Hakan Ali Toker ve Erdem Helvacıoğlu gibi müzisyenler canlı performanslarıyla eşlik edecek.

Gösterimler kapsamında, 7 Kasım'da İngiliz sinema yazarı ve gazeteci Ian Haydn Smith, Alfred Hitchcock'un 50 yıllık sinema kariyerini değerlendireceği bir söyleşi gerçekleştirecek.

Alfred Hitchcock'un ilk dönem yaptığı, son derece kendine has stilinin evrimini sergileyen 9 film arasında yönetmenin 25 yaşında yaptığı kara komedi tarzındaki ilk filmi aldatma, kara mizah ve cinayet gibi birçok takıntısını yansıtan, güvensizliklere ve sadakatin sınırlarına dair 1925 yapımı bir melodram "Zevk Bahçesi", 1929 yapımı sessiz filmlere geçiş döneminde İngiltere'de çekilen en iyi filmler arasında sayılan gerilim-polisiye "Şantaj" ile "Hafif Meşrep", "Yokuş Aşağı" ve "Çiftçinin Karısı" filmleri yer alıyor.

Programda ayrıca romantik komedi ve melodram öğeleri içeren "Şampanya", Hitchcock'un tek özgün senaryosu olan "Ring", yönetmen tarafından "ilk gerçek Hitchcock filmi" olarak nitelendirilen "Kiracı: Sisli Bir Londra Hikayesi" ve yönetmenin ilk döneminin en iyi ve en yetkin eserlerinden biri olarak görülen "Aşk Üçgeni" filmleri de gösterilecek. (CNN Türk)