Ghibli Stüdyosu başkanı Koji Hoshino, dünyaca ünlü film yapımcısı Hayao Miyazaki‘nin emekliye ayrılacağını duyurdu. Duyuru, dünyanın en prestijli film festivali olan Venedik Film Festivali’nde yapıldı. 72 yaşındaki Miyazaki’nin artık film yapmayacağı ile ilgili haberler son zamanlarda internet ortamında geziyordu. Hatta bu haberler yalanlanmıştı bile; fakat ne olduysa yeniden resmi duyurunun yapılmasıyla beraber anime dünyasında bir devir daha kapanmış oldu.

Miyazaki’nin Oscar alan Ruhların Kaçışı filmi dünya çapında beğenilen filmlerinden yalnızca bir tanesi. Rüzgarlı Vadi, Gökteki Kale, Prenses Mononoke, Totoro gibi filmleriyle üstadın tüm dünyada sıkı bir hayran kitlesi bulunuyor.

Filmlerinde doğaya çok fazla önem veren üstad genelde başrolü kız çocuklarına veriyor. Filmlerinde gerçek anlamda kötü olan karakterlere yer vermeyen, onların da iyiliklerine bir şekilde değinen Miyazaki, naifliği ve geniş bir hayal gücüne dayanan, kalıpların ötesindeki tarzıyla da benzersiz bir yer kaplıyor.

BİR EFSANE: HAYAO MİYAZAKİ

Bir Japon televizyon kanalında sorulan soru üzerine Miyazaki, Kaze Nausicaä of the Valley of the Wind filminin devamı niteliğinde yeni bir film daha yapabileceğini söylemişti. Ancak görünüşe göre projeyi Evangelion yönetmeni Hideaki Anno’ya bırakacak. Anno, Miyazaki’nin The Wind Rises filminde başrol karakterini seslendirmişti.

Hayao Miyazaki’nin emekli olacağı haberi birçok anime severi derinden üzdü. Ödüle doymayan Miyazaki-sensei de artık yorulduğunu söyleyerek emekli olması gerektiğini belirtti. (Kaynak: animefantastica.com)

HAYAO MİYAZAKİ KİMDİR?

5 Ocak 1941’de Tokyo’da doğan Japon manga ve anime sanatçısı. Elli yılı aşkın bir süredir animasyon dünyasının içindeydi. En yakın çalışma arkadaşı Isao Takahata ile birlikte Studio Ghibli adlı animasyon stüdyosunun kurucusudur.

Animasyonun en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen Hayao Miyazaki'nin animasyon filmlerinin başarısı dünya çapında ilgi görmüş ve ismi ABD'li Walt Disney, Britanyalı Nick Park ve ABD'li Robert Zemeckis ile karşılaştırılır hale gelmiştir. Miyazaki Time dergisinin dünyanın en etkileyici insanları listesinde yer almaktadır.

YAŞAMI

Dört erkek kardeşin ikincisiydi ve ağabeyinin savaş uçakları için parça üreten şirketi Miyazaki Airplanes'de yöneticiydi. Annesi ise omurilik veremi hastalığı nedeniyle 1947-1955 yılları arasındaki 8 yıllık süreçte hasta yattı.

Toyotama Lisesi 'ndeki üçüncü senesinde, dünyanın ilk renkli uzun metrajlı animasyon filmi olan Hakujaden'i izlediğinde filmden çok etkilendi ve animasyona ilgi duymakla kalmayıp; o anda çizgi roman çizeri olmaya karar verdi. 1962 yılında gittiği Gakushuin Üniversitesi 'nde uluslararası ilişkiler ve ekonomi okumaya başladığında; üniversitenin Japon imparatorluk ailesiyle yakın olması sebebiyle Marksist düşünceden etkilendi. Mezun olduktan sonra Toei Animasyon Şirketi 'nde animatör olarak çalışmaya başlayan Hayao Miyazaki; bu yıllarda yönetmen olan Isao Takahata ile tanıştı ve beraber şirket sendikasında çalışmaya başladılar.

1965'te anime yönetmeni Otsuka Yasuo ve Isao Takahata'nın çalışmaya başladıkları Güneşin Prensi Horus (Taiyo no Oji Horus no Daiboken); Hayao Miyazaki'nin uzun metrajlı bir animasyon filminde çalışmak adına yakaladığı büyük bir fırsattı. Kariyeri boyunca hem pek çok uzun metrajlı animeye, hem de Japonya'da manga olarak adlandırılan çok sayıda çizgi romana imza attı.

‘RUHLARIN KAÇIŞI’ İLE OSCAR ALDI

Eserleri Japonya'da olağanüstü ilgi ve saygı gören Miyazaki, Oscar Ödülü'nü kazandığı 2002 yılına kadar çizgi film çevreleri dışında batıda pek tanınmıyordu. Kendisine sadece bu ödülü getirmekle kalmayıp bir ilke de imza atmasını sağlayan Ruhların Kaçışı filmi Berlin Film Festivalinde ödül alan ilk animasyon filmidir. Ayrıca bu filmle Japonya'da gişe rekorları kırarak; 1997'de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile kendisine ait olan gişe rekorunu yine kendisi kırmıştı. Miyazaki Isao Takahata ile beraber yaptığı Heidi dizisi Türkiye'de tanınır.

Miyazaki özellikle son zamanlardaki eserlerinin büyük bir kısmının yönetmenliğinin yanı sıra metin yazarlığını da yapmıştır. Bu türden ilk eserlerinden biri kendi yarattığı bir mangadan uyarlama olan Rüzgarlı Vadi 'dir. Bu eserinden sonra Stüdyo Ghibli'yi kuran Miyazaki eserlerini burada hazırlamaya başlamış ve bu stüdyo aracılığıyla hayranlarına ulaştırmıştır. (Kaynak: wikipedia.org)