Önümüzdeki yıl 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı. Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan kendi tezlerini güçlendirmek için yoğun hazırlıklar içine girdi.

Zaman zaman Ermenilerin bir film hazırlığı içinde oldukları yönünde haberler yapılıyordu. Daha önce ‘konuyu tarihçiler tartışsın’ tezine sarılan Türkiye Cumhuriyeti’nin de kamera savaşına gireceği ortaya çıktı.

Türkiye, Ermeni Soykırımı’nı inkar için kendi Eylem Planı'nı hazırladı. Eylem Planı'nda belgesel ve film gibi görsel malzemelerin hazırlanması, STK'larla işbirliği inşa edilmesi, sosyal basının etkin kullanılması ile politik ve diplomatik temaslara ağırlık verilmesi gibi adımlar atılması öngörülüyor.

HÜKÜMETTEN SOYKIRIMI İNKAR FİLMİ

Ak Parti hükümeti “Kalbimdeki Delik” adlı bir film için kolları sıvadı. Başbakanlık Müsteşarı İbrahim Kalın, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda dün verdiği brifingte, filmin çekimlerine bir kaç ay içinde başlanacağı bilgisini verdi.

MHP’li Sinan Oğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın, “1915 olaylarını yaşayanların torunlarına vatandaşlık verileceği” sözlerini eleştirdi. Kalın da, bu ifadelerin hükümeti bağlamadığını belirterek, “doğru bulmuyoruz, bulmadığımızı da söyledik, kimseyi vatandaşlığa almaya da hazırlanmıyoruz” dedi.

4 akademisyenin şu anda Rus arşivlerini taradığı bilgisini de veren Kalın, akademik araştırmalar, film-belgesel çalışmaları, STK, siyasi diplomatik ve iş dünyasına yönelik çalışmaları da kapsayan 8 maddelik bir eylem planından da söz etti. Kalın, 3 saat süren brifinginde, konuyla ilgili bir dizi toplantılar yapılacağını da bildirdi.

ERMENİLER ALAİN DELON’A TEKLİF GÖTÜRDÜ

1915'in 100. yılına hazırlanan Ermeniler de ‘Yaralı’ isimli film için ünlü aktör Alain Delon'a teklif götürdü.

Ermenilerin daha önce de 1915'in 100. yıldönümünde dünyada ses getirecek bir film için ünlü yapımcı, senarist ve yönetmen Steven Spielberg'e teklif götürdüğü yönünde haberler çıkmıştı. Spielberg'in yanıtı netlik kazanmasa da Ermeni Ulusal Sinema Merkezi'yle masaya oturmuştu.

Ermeniler 'Patient' (Yaralı) isimli diğer film içinse hazırlıklarını tamamladı. Seneryoda 'Gomidas' adıyla tanınan 1869 Kütahya doğumlu Ermeni din adamı ve besteci Salomon Salomonyan'ın, 1913'te bir Alman bankasında açtırdığı hesaptan yola çıkılarak, Alman bankalarının soykırım sırasında ve sonrasında Anadolu Ermenileri'nin paralarına el koyması süreci işlenecek.

Gomidas rolü için ünlü sanatçı Alain Delon'a da teklif götürüldü. Adrien Brody ve Dustin Hoffman'ın da rol alması planlanan filmin müziklerini System Of A Down topluluğundan Serj Tankian yapacak. (Demokrat Haber)