Emek Sineması'na kepçe vurulduğu için geçen hafta yapılan eyleme sert müdahaleden sonra, sinemaseverler ve sanatçılar bugün yine Emek Sineması önündeydiler.

Önceki haftadan farklı olarak bu sefer polis müdahalesinin olmadığı eylem yine oyuncular, yönetmenler ve sinemaseverlerin de dahil olduğu geniş bir katılımla gerçekleşti.

Duyurusu günler öncesinden yapılan eylemde Emek Sineması’nın perdesinden hareketle tasarlanan ‘Emek yerinde güzel’, ‘Emek bizim, İstanbul bizim’ ve ‘Sanatçılar örgütleniyor, sanat özgürleşiyor’ sloganlarının yazılı olduğu pankartlar ağırlıktaydı. Eylemin en çok dikkat çeken pankartı ise kalabalık bir grup olarak gelen Beşiktaşlı taraftar topluluğu Çarşı’nın açtığı ‘Burası Yeşilçam, Hollywood değil’ yazılı pankarttı.

Eylemin konuşmacıları Emek Sineması’nın girişinin bulunduğu Yeşilçam Sokağı girişindeki kürsüye çıkarak söz aldı. Kürsüye ilk çıkan Nurgül Yeşilçay oldu. Emek’in kamu malı olduğu gerçeğini hatırlatan Yeşilçay, burada dileyenin her istediğini yapamayacağını söyledi ve “Bizim olan bize sorulmadan yıkılıyor” dedi.

SİYAD Başkanı Tunca Arslan ise geçen hafta polis şiddetine provokasyonun neden olduğu yolundaki haberlere gönderme yaparak asıl provokatörün Emek’in yıkım projesini yürüten Kamer İnşaat olduğunu söyledi. Arslan, “Kamer İnşaat, üç yıldır festival öncesine gelecek şekilde kendini hatırlatıyor. Her festival başlangıcında ya basın açıklamasıyla ya inşaat süreciyle provoke ediyor” dedi.

Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Şubesi’nin Emek sürecinde ÇASOD ve Türkiye Oyuncular Sendikası’nın yanında olduklarına dair bildiriyi ise oyuncu Demet Evgar okudu. Bildiride sinemaseverlerin geçen hafta Yeşilçam sokağına girmek istedikleri için polis şiddetine maruz kaldıkları da hatırlatıldı.

Mimarlar Odası Başkanı Mücella Yapıcı’nın teknik sürece dair konuştuğu eylemde yönetmen Yüksel Aksu da oldukça alkış alan bir muhafazakâr tanımı yaptı.

YÜKSEL AKSU: EMEK BİZİM İÇİN BİR SIĞINAK VE MEKTEPTİ

“Emek bizim için bir sığınak ve mektepti” diyen Aksu sözlerine “Emek eğer ticari kaygılar nedeniyle yukarı taşınıyorsa o zaman işi bir adım daha ileri götürelim, Ayasofya’yı, Sultanahmet’i de yukarı taşıyıp AVM’ye dönüştürelim. Ama kendilerine muhafazakâr diyenler bu tür kültürel yapıları muhafaza etmiyorsa onu da biz muhafaza ederiz. O zaman da onlara ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün deme hakkına sahip oluruz. Muhafazakârlığı da bize bırakmayın” diye devam etti.

Eyleme katılanlar, sıra halinde sokağa girdi. Oyuncular Güven Kıraç ve Cem Davran da konuşmalarını Emek’in kapısında yaptılar. Gevende’nin müzikleriyle yer aldığı gösteride Bando da ‘Hababam Sınıfı’, ‘Spartacus’ gibi film müziklerini çaldı.

Eyleme katılan isimler arasında Önder Çakar, Berrak Tüzünataç, İşler Güçler ekibi, Kenan İmirzalıoğlu, İlksen Başarır, Seren Yüce, Özcan Alper, Devin Özgür Çınar, Deniz Akçay, Handan İpekçi, Turgut Yasalar, Rıza Kocaoğlu, Emrah Serbes, Demet Akbağ, İsmail Güneş, Yeşim Ustaoğlu, Can Bonomo, Mehmet Özgür, Emin Alper, Tamer Levent, Zeynep Özbatur ve CHP Milletvekili Binnaz Toprak da yer aldı.

ANKARA DA EMEK’E SAHİP ÇIKTI

Emek Sineması’nın yıkımına karşı Ankara’da da eylemler gerçekleştirildi. Dön öğlen saatlerinde Kent Park AVM’de toplanan Ankara’daki üniversitelerin sinema toplulukları “Emek Sineması, sanat, kent bizim” yazılı pankart açıp gözlerine film şeridi çekerek sinemanın AVM’lere hapsedilmesini ve Emek Sineması’nın taşınmasını protesto etti.

Akşam saatlerinde de Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması düzenleyen sinemaseverler Emek’le ilgili yapılanların rantsal dönüşümden başka bir şey olmadığını söyledi. (Fotoğraflar: SoLportal, Radikal)