(Demokrat Haber) Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, trans bireyler olan bir grup anne babanın hikayelerini konu alan Benim Çocuğum'un 19 Mayıs Pazar günü, Diyarbakır galası yapıldı.

3. Filmamed Belgesel Film Festivali kapsamında, Cegerxwin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gala yoğun ilgi gördü.

Diyarbakır'daki sinemaseverlerin zılgıt çekerek izledikleri filmin galasına sivil toplum kuruluşlarından ve yerel örgütlerden yoğun katılım oldu.

Gösterime Yönetmen Can Candan, Yapımcı Ayşe Çetinbaş ve Metehan Özkan'ın yanı sıra hikayeleri filme konu olan annelerden Pınar Özer ve Sema Yakar da katıldı.

TUNCELİ, MARAŞ VE MALATYA'DAN DA GELDİLER

Film bitiminde Cegerxwin Kültür Merkezi'nin 350 kişilik salonunu dolduran izleyiciler zılgıtlar ve sloganlarla film ekibini ayakta alkışladı. BDP Eşbaşkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, KAMER Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nebahat Akkoç, Kürt aydını Hatice Yaşar, KADEP Genel Başkanı Lütfi Bakşi, Umut Işığı Kadın Kooperatifi Başkanı Naşide Buluttekin, Yazar İrfan Aktan gibi isimlerin izleyenler arasında olduğu galaya yerel LGBT örgütleri Keskesor ve HEBUN’dan aktivistler de katıldı.

Gösterime Tunceli, Maraş, Malatya gibi çevre illerden seyircilerin katılması dikkat çekti. Filmin ardından yapılan söyleşide LİSTAG annelerine yoğun ilgi gösterildi. LGBT bireyler, aileler ve izleyiciler birbirlerini coşkuyla kucakladı.

ÖLDÜRÜLEN ROJİN İÇİN…

Yönetmen Can Candan, Diyarbakır galasını 2012 yılında, Diyarbakır’da, eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen, 17 yaşındaki Rojin Çiçek’in anısına adadıklarını ifade etti. Gösterime katılan LGBT bireyler, Diyarbakır’da organize edilen LGBT konulu bir etkinlikte ilk kez bu kadar çok kişinin bir araya geldiğini ifade ettiler.

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş ise gösterim sonrasında Twitter üzerinden şu mesajı yayınladı: “Ailelerin çocukları için yürüttükleri mücadele çok değerli. Ötekileştirme ve ayrımcılığa karşı hep birlikte duracağız.”

Yakında vizyona da girmesi beklenen Benim Çocuğum 23 Mayıs Perşembe günü, Cegerxwin Kültür Merkezi'nde ikinci kez gösterilecek. Filmamed Belgesel Film Festivali kapsamında yapılacak gösterim saat 14:30'da başlayacak.

PROGRAM:

Tarih: 23 Mayıs 2013, Perşembe

Saat: 14:30

Yer: Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Kültür Merkezi Diyarbakır

FİLM HAKKINDA

2013 • 82 dakika  • Renkli •  Türkçe

Yönetmen: Can Candan

Yapım: Surela Film

Yapımcılar: Can Candan, Ayşe Çetinbaş, Gökçe İnce

Ortak Yapımcı: H. Metehan Özkan

Görüntü Yönetmeni: Oğuz Yenen

Ses: Öğünç Hatipoğlu

Kurgu: Gökçe İnce

Yardımcı Yönetmen: Boysan Yakar

Danışmanlar: H. Metehan Özkan, Mehmet Tarhan

Fimdeki Ana Karakterler: (Anne Babalar) Ömer Ceylan, Şule Ceylan, Günseli Dum, Pınar Özer, Sema Yakar, Nilgül Yalçınoğlu, Zeki Yalçınoğlu. (Aktivistler) H. Metehan Özkan, Mehmet Tarhan

CAN CANDAN (YÖNETMEN): Belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan lisans derecesini ABD’de Hampshire College'dan sinema-televizyon dalında, sanatta yeterlik (doktora seviyesi) diplomasını da yine ABD’de Temple Üniversitesi’nden film ve medya sanatları dalında aldı. Yönetmenliğini yaptığı belgeseller Boycott Coke (1989), Exodus (1991), Duvarlar, Mauern, Walls (2000) ve 3 Saat (2008) festivallerde, galerilerde, televizyonlarda, konferanslarda, üniversitelerde gösterildi, çeşitli ödüller kazandı. 2000 yılına kadar ABD'de, sonrasında da Türkiye’de çeşitli üniversitelerde ve eğitim kurumlarında film - medya sanatları üzerine dersler verdi, atölyeler düzenledi. 2000 -2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim elemanı, bölüm başkanı ve yüksek lisans program direktörü olarak çalıştı. 2005-2009 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde ders veren Candan, 2007’de Boğaziçi Üniversitesi’nin öğretim kadrosuna katıldı. Benim Çocuğum, Belgesel Araştırmaları Merkezi docİstanbul’un kurucularından olan Candan'ın üçüncü uzun metraj belgesel filmi.

FİLMOGRAFİ: Kısa Metraj: Boycott Coke (1989); Exodus (1991) / Uzun Metraj: Duvarlar, Mauern, Walls (2000); 3 Saat (2008); Benim Çocuğum (2013)

AİLELER VE LİSTAG (LGBT AİLELERİ İSTANBUL GRUBU): Ocak 2008’de Lambdaİstanbul LGBT Dayanışma Derneği çatısı altında bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ebeveynin bir araya gelmesiyle ilk filizlerini atan LİSTAG, çocukları LGBT  (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) olan anne babalar ve aile yakınları için çalışan bir dayanışma ve destek grubudur. Her hafta gruba yeni katılan bireylerle tanıştıkları ve etkinliklerini planladıkları toplantılar ve ayda bir kez de LGBT bireylerinin aileleriyle bir araya geldikleri yemekler düzenleyen LİSTAG her ayın ilk perşembesi Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) gönüllü psikiyatrları ve psikologlarıyla bir araya gelip, biyolojik cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, cinsel rol ve davranış, toplumsal cinsiyet gibi kavramlar üzerine tartıştıkları toplantılar gerçekleştiriyor. Her ayın üçüncü cumartesi Lambda Kültür Merkezi’nde “açılma” toplantılarına katılan aileler aynı zamanda toplumda görünürlük kazanabilmek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin düzenlediği panel ve söyleşilerde yer alıyor. 2008’den beri Onur Haftası Yürüyüşleri’nde en çok dikkat çeken gruplardan biri olan LİSTAG üyeleri İtalya’daki AGEDO, Almanya’daki BEFAH, İngiltere’deki FFLAG ve İspanya’daki AMGYL ile ortak toplantılar düzenliyor.

AİLE KAVRAMINI YENİDEN TANIMLAMAK…

Geleneksel aile kavramına alternatif bir yaklaşım sunan LİSTAG’da örgütlü anne-babalar, bocalayarak, kabullenerek, çaba harcayarak, yeniden keşfederek ama en önemlisi “karşılıksız severek” kan, toprak bağı gibi yollarla gelen geleneksel aile kodlarını sorgulamayı başardı. Yarattıkları bu yeni aile kavramını, Judith Buttler’ın “performatif” (edimsel) kavramına gönderme yapan “emek harcayınca hayat bulan aile” olarak tanımlamak mümkün. Katıldıkları her toplantıda ve yürüyüşte LGBT çocuklarının yanında durarak “başka bir aile mümkün” ve “çocuğumun yanındayım!” mesajlarını veren LİSTAG’lı evebeynler, eşcinselliğin, biseksüelliğin ve translığın bir hastalık veya bir sapkınlık olmadığını, onların dünyada yalnız olmadıkları göstermekle kalmayıp ulaştıkları sayısız aileye de can simidi oldular.