“Hep birlikte film izlemek için,” diyerek engelli, engelsiz, tüm sinemaseverleri bir araya getiren Ankara Engelsiz Filmler Festivali yarın başlıyor.

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu şiarından yola çıkarak yarın başlıyor.

Maden faciasında maden işçilerinin yaşamını yitirmesi üzerine bu akşam Opera Sahnesi’nde gerçekleşmesi planlanan Açılış Töreni iptal edildi.

Geçtiğimiz yıl kapılarını sinemaseverlere ilk defa açan ve engeli olan ya da olmayan bütün sinemaseverlerin bir arada film seyretmesine imkan tanıyan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 25 Mayıs tarihine kadar sürecek.

Festival herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu basit gerçeğinden yola çıkarak; engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu ve bunun için bir farkındalık yaratarak, engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izlemeleri, kültürel ve sosyal bir deneyim yaşamaları adına gerçekleştiriliyor.

Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamaları ile tamamı görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun ilk film festivali olarak yola çıkan Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde, Türkiye ve dünya sinemasında geçtiğimiz yılın öne çıkan filmleri izlenebilecek. Festival stantlarından edinilebilecek kulaklıklarla, herhangi bir engeli olmayan sinemaseverler filmleri orijinal sesleriyle takip edebilecek.

Festivalin ‘Engelsiz Yarışma’sında Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş: Sarıkamış 1915, Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş’un Gözümün Nûru, Ramin Matin’in Kusursuzlar, Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi ve Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar adlı filmleri yer alıyor. Can Kılcıoğlu’nun Karnaval’ı ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgat Blues’u ise yarışma dışı gösteriliyor.

Türkiye’de engellilerin beyazperdede temsil edildiği Uğur Yücel imzalı Benim Dünyam ve Çağan Irmak imzalı Tamam Mıyız? gibi filmlerin gösterileceği bölümün yanı sıra, Hababam Sınıfı (1975) ve Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) da ilk kez görme ve işitme engelli izleyicilerle buluşacak.

Kısa film gösterimleri, çocuklar için canlandırma sineması bölümü ve atölyesi gibi etkinliklerle zenginleşen program tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz.

Festival gösterimleri, 1925 yılında inşa edilen ve 81 yıl boyunca cezaevi olarak kullanıldıktan sonra restore edilerek 2011 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Kemal Tahir, Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş gibi birçok önemli ismin yattığı cezaevi şimdi bambaşka bir yüzle ziyaretçilerini konuk ediyor. (imctv)