50'nci yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde büyük ödül Altın Portakal, 'Kusursuzlar' ve Cennetten Kovulmak' arasında paylaştırıldı.

Kürt meselesinden etkilenen bir kadın ile bir kızın dramını anlatan “Cennetten Kovulmak” ve iki kız kardeşin gerilimini konu alan “Kusursuzlar” ödülü paylaştı.

'Meryem'le Zeynep Çamcı en iyi kadın oyuncu seçildi.

Bu yıl 50’ncisi düzenlenen Türkiye’nin en eski ve ulusal sinemanın kalesi konumundaki festivali Antalya Altın Portakal’da 350 bin liralık büyük ödül iki film, Ramin Matin’in yönettiği ‘Kusursuzlar’ ile ‘Cennetten Kovulmak’ arasında paylaştırıldı.

‘Cennetten Kovulmak’ta İstanbul ’da Kürt işçilerin çalıştığı bir inşaatta elektrik mühendisi olarak çalışan Emine ile Muş’un bir köyünde İstanbul hayalleri kuran Ayşe’nin kesişen öyküsünü anlatan yönetmen Ferit Karahan, ödülünü Rojava ve Taksim direnişine adadı.

‘Kusursuzlar’ın yönetmeni Ramin Matin, ayrıca hem ana jüriden hem de Film-Yön jürisinden iki yönetmen ödülü birden kazandı. Yönetmen ödülünü açıklayan jüri üyesi yönetmen Reis Çelik, jüri toplantısının tam 13 saat sürdüğünü söyledi.

Başkanlığını Türkiye sinemasının büyük oyuncusu Türkan Şoray’ın yaptığı ulusal jüri Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın yönettiği ‘Mavi Dalga’yı en iyi ilk film ödülüne değer gördü.

EN İYİ KADIN OYUNCU ZEYNEP ÇAMCI

En iyi kadın oyuncu ödülü ‘Meryem’ filmiyle Zeynep Çamcı’nın oldu. “Türkan Şoray’ın başkan olduğu jüriden ödül almak başka bir heyecan” diyen Çamcı, ödülü Meryem gibi umutları tükenmeyen tüm insanlara adadı.

Erkek oyuncuda ise gülen isim ‘Uzun Yol’ filminde bir kamyoncuyu canlandıran Hakan Yufkacıgil oldu. Ödülünü jüri başkanı Türkan Şoray’ın elinden alan Yufgacıgil, ödülü rahmetli babasına adadı.

Yarışmada ilk filmlerini çeken yeni, genç sinemacıların olduğunu hatırlatan Türkan Şoray, bu nedenle ödülleri verirken bu hassasiyetle ve çok düşünerek verdiklerini söyledi.

GEZİ PARKI SLOGANLARI

“Karpuz Cenneti” ile kısa film ödülü alan Gülistan Acet, aynı zamanda “Cennetten Kovulmak”taki rolüyle ulusal uzun metraj yarışmasında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne de layık görüldü.  Gülistan Acet, “Ödülü, Musa Anter, Uğur Mumcu, Hrant Dink, tüm faili meçhuller ve onların ailelerine adıyorum” dedi.

Kısa film dalında “Tornistan”la Jüri Özel Ödülü alan yönetmen Ayce Kartal’ın konuşmasında “Gezi Parkı olaylarında orantısız şiddet görmüş, hayatını kaybeden ve kaybettirilen kişiler için alıyorum” demesi üzerine törende uzun süre “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atıldı.

Halkın Portakalı Ödülü, yapımcı yönetmen Biket İlhan tarafından Çapulcular adlı ekip tarafından çekilen "Yansıma" adlı filme verildi.

‘Cennetten Kovulmak’ filminin küçük oyuncusu Rojin Tekin’ne ise jüri özel ödülü verildi. Avşar Film, Tekin’e 5 bin lira eğitim desteği sağlayacak.

Yeşim Ustaoğlu başkanlığında Oscar’lı ‘Bir Ayrılık’ın oyuncusu Leyla Hatemi’nin de yer aldığı uluslararası jüri, Nawapol Thamrongrattanarit’in yönettiği ‘36’yı en iyi film seçti.

‘PARİS’TE KATLEDİLEN 3 KADIN VE ROJAVA’YA...’

En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Fecira filmi ile yönetmen Piran Baydemir ve Tek Başına Dans ile Birnur Pilavcı paylaştı.

En İyi Belgesel Film Ödülü’nü alan Piran Baydemir sahnede Kürtçe konuştu. Baydemir ödülünü Rojava ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiye adadığını söyledi. "Ödülümü Paris’te katledilen üç kadın yoldaşa, Sakine Cansız’a ve Rojava devrimine adıyorum" dedi. 

DERSİM KATLİAMI TANIĞI SAHNEYE ÇIKTI

Ulusal En iyi Belgesel Film Jüri Özel ödülü Hay Way Zaman’la Nezahat Gündoğan’ın oldu. Gündoğan, 1938 Dersim katliamını anlattığı belgeselini 'köklerinden koparılan kayıp kızlara’ atfetti. Yönetmen Gündoğan, katliam döneminde 5-6 yaşlarında olan Emoş Gülver’i de sahneye çağırdı. 

AVİ RİNG'E JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'ne ise Kürt siyasetçi Fuat Kav’ın kitabından uyarlanan Ömer Leventoğlu'nun "Mavi Ring" filmi layık görüldü.

50. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

En iyi film: Kusursuzlar (Ramin Matin) ve Cennetten Kovulmak (Ferit Karahan)

En iyi ilk film: Mavi Dalga (Zeynep Dadak, Merve Kayan)

SİYAD en iyi film: Kutsal Bir Gün (Serdar Temizkan)

Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)

Film-Yön jürisi en iyi yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)

Senaryo: Zeynep Dadak, Merve Kayan (Mavi Dalga)

Görüntü yönetmeni: Feza Çaldıran (Meryem)

Müzik: Youki Yamamoto (Meryem)

Kadın oyuncu: Zeynep Çamcı (Meryem)

Erkek oyuncu: Hakan Yufkacıgil (Uzun Yol)

Yardımcı kadın oyuncu: Gülistan Acet (Cennetten Kovulmak)

Yardımcı erkek oyuncu: Ahmet Özarslan (Uzun Yol)

Kurgu: Çiçek Kahraman (Mavi Dalga)

Sanat yönetmeni: Selda Çiçek, Sırma Bradley (Kutsal Bir Gün)

Behlül Dal jüri özel ödülü: Mavi Ring

Dr. Avni Tolunay jüri özel ödülü: Meryem (ses tasarımı ve efekt)

Jüri Özel Film: Rojin Tekin (Cennetten Kovulmak)

Antalya Kent Konseyi özel ödülü: Meryem

 

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

En iyi film: 36 (Nawapol Thamrongrattanarit)

SİYAD jürisi en iyi film: Tuhaf Kedicik (Ramon Zürcher)

Gençlik jürisi özel ödülü: Tuhaf Kedicik

 

Ulusal Belgesel Yarışması

En iyi belgesel: ‘Fecira’ (Piran Baydemir), ‘Tek Başına Dans’ (Birnur Pilavcı)

En iyi ilk belgesel: Mustafa’nın Yaşam Zinciri (Doğu Akıncı)

Jüri özel ödülü: Hay Vay Zaman (Nezahat Gündoğan)

 

Ulusal Kısa Film Yarışması

En iyi kısa film: Karpuz Cenneti (Gülistan Acet), Patika (Onur Yağız)

Jüri özel ödülü: Tornistan (Ayce Kartal)

(Radikal; Milliyet, ANF)